Орешарски кани бунтари на среща

Изпълних условията ви, но така и не се видяхме, каза им премиерът

Орешарски кани бунтари на среща | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски покани протeстиращи на среща. "Готов съм на диалог, каня ви в сградата на Министерски съвет на 1-ви август от 15 часа, обяви той вчера. Офертата му дойде в отговор на предложение за тв дебат от страна на бунтари. Те поискаха дискусия на тема "за" или "против" оставка на кабинета в предаването "Референдум" на БНТ. И посочиха участниците - премиерът Пламен Орешарски, вътрешният министър Цветлин Йовчев, Сергей Станишев и Лютви Местан.

Протестиращите настояха срещу тях да застанат специалистът по конституционно право и бивш депутат от БСП проф. Георги Близнашки, създателят на "Отворен парламент" и застъпник за честен изборен процес Антоанета Цонева, режисьорът Стоян Радев и министърът на енергетиката в служебното правителство Асен Василев. "За мен е важно да обсъдим въпросите с представители на неправителствени организации и на гражданското общество", отвърна им Орешарски. От изявлението му стана ясно, че няма да участва в тв дебат.

"Откакто поехме отговорността за управлението на страната, като свой личен ангажимент определих всеки втори петък да има отворени дискусии в сградата на Министерския съвет с представители на протестиращите и на гражданското общество като цяло", обясни премиерът. Създадохме и обществени съвети към всяко министерство, които се събират регулярно като платформа за обществена и експертна дискусия по важни в различните сектори въпроси, допълни той. И припомни, че първата му покана към бунтарите бе отправена на 17 юни. "Тя бе отказана с поставянето на условия. Те отдавна бяха изпълнени, но така и не се срещнахме", посочи премиерът.

Покана за разговор към протеста отправи и финансовият министър Петър Чобанов. Той бе изненадан от бунтарите в събота вечер в ресторант "Табиет". "Стандарт" научи, че там Чобанов им е предложил да седнат на масата във финансовото министерство и да разговарят по важните за тях теми.

Междувременно днес протестиращите ще се опитат да повторят блокадата на парламента, заради която депутати и министри останаха в сградата няколко часа. Поводът е провеждащото се второ четене на актуализацията на бюджета. Заседанието на комисията ще започне от 10 часа в сградата на бившия Партиен дом. Големи бунтове се готвят и за 50-ия ден на #дансwithme, когато е последният работен ден на депутатите. В социалната мрежа върви призив хората да си вземат отпуска, за да могат да бъдат около сградата на Народното събрание. "Това е последният ни шанс да ги накараме да подадат оставка през септември", коментират във facebook протестиращи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай