НС обсъжда освобождаването на Филип Златанов

Парламентът събра кворум

НС обсъжда освобождаването на Филип Златанов  | StandartNews.com

София. В пленарна зала депутатите днес се очаква да обсъдят освобождаването на Филип Златанов от поста му на председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Очакванията, че за пореден ден парламентът няма да събере кворум се оказаха напразни. В 9 часа в залата на законодателния орган се регистрираха 122 депутати.

След поискано преброяване от Димитър Главчев от ГЕРБ, депутатите в пленарна се оказаха 200, минути по-късно обаче хората на БСП напуснаха залата.

"Това, което в момента се случва в парламента, е поредният фарс. 204 души в парламента – 66 кворум. Аз се регистрирах, за да покажа отново, че Станишев го няма на работа. Пак закъсня – дойде в 9.30 часа", посочи лидеръ на ГЕРБ Бойко Борисов.

Така нареченото "тефтерче на Златанов" стана повод депутати и министри на ГЕРБ, упоменати само с инициалите си в него, да бъдат обвинени в политичеки натиск за саморазправа. С подобно заключение излезе и временната анкетна комисия в парламента, която изслуша хора, споменати в тефтерчето.

На 26-и септември Златанов подаде оставка, но тя трябва да бъде гласувана от депутатие.

В програмата на парламета е предвидено и първото обсъждане на промените на Закона за обществените поръчки. Като втора точка в седмичната си програма обсъждане НС включи и на предложеното от Атака проекторешение за затваряне на границата с Турция и Гърция и недопускане на имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирия на територията на България.

Кворум отчете в началото на днешното си заседание Народното събрание. В залата на законодателния орган са се регистрирали 122 депутати.

Ден след като Конституционният съд върна в парламента Делян Пеевски, от партията на Бойко Борисов обявиха, че ще продължат да пречат мнозинството да приема удобни закони, което постави под въпрос дали въобще ще има заседание днес.

Независимо от очакванията, че ще изпълнява отговорностите си на народен представител, Делян Пеевски днес не бе забелязан в парламента.

Междувременно пред Народното събрание се бяха събрали и група протестиращи, скандиращи "Оставка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай