Николай Василев гневен за еврото, даде ценен съвет

Тежки думи за кабинета "Петков"

Николай Василев гневен за еврото, даде ценен съвет | StandartNews.com

Ценен съвет какво трябва да направи България, за да приемем еврото, даде бившият царски вицепремиер Николай Василев. Той бе предложен за премиер от ИТН, но до внасяне на проектокабинета в парламента изобщо не се стигна.

Отлагането на приемането на еврото е управленски провал, но ако се появи правителство, което знае какво прави, можем да се присъединим към единната валута в началото на 2024 г. Това каза в предаването „120 минути“ Николай Василев.

„Разочарован съм от това, че България сама се отказа от срока 1 януари 2024 г. за приемане на еврото. Това, което се случи, според мен е комбинация от управленски провал и цивилизационно предателство“, обясни той.

Василев обясни, че визира четирите служебни кабинета и редовното правителство на Кирил Петков. Според него всички тези хора са направили всичко възможно, за да не се приближим към единната европейска валута. Нещо повече – те дори на отдалечили България от нея за неопределен период от време.

„Не зная защо служебният финансов министър трябваше да казва каквото и да било тази седмица. Има избори и то съвсем скоро. Смятам, че ако се появи едно прозападно реформаторско правителство, което знае какво прави, може да постигнем срока 1 януари 2024 г.“, категоричен е Василев.

Финансистът хвърли вината за инфлацията върху кабинета „Петков“. Според него политиките, които редовното правителство водеше, напомпаха цените. „Въпреки това проблемът може да бъде решен, защото тази година се очертава постепенно овладяване на инфлацията“, уточни Василев.

Той беше категоричен, че ако всичко друго в България бъде наред и имаме подкрепа от страна на западните партньори, страната ни все пак може да влезе в еврозоната дори с малък компромис. За него проблемът с бюджетния дефицит е по-наболял от този с инфлацията.

„Ако следващото правителство вкара в парламента бюджет без дефицит, това може да ни вкара в еврозоната. Ако те обаче имат намерение да отворят дефицит от 5-10 млрд. лв., ние може още едно десетилетие да не се присъединим към единната европейска валута“, отбеляза още Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай