Найденов: Има пропуски в защитата на базата в Кербала

Започна строителството на оградата по границата с Турция

Найденов: Има пропуски в защитата на базата в Кербала | StandartNews.com

София. Има пропуски в защитата на базата ни в Кербала. Страната ни не е разполагала с щатно сформирани, окомплектовани и подготвени организационни военни формирования за операции извън страната. Това стана ясно от министърът на отбраната Ангел Найденов, който предостави изводите от работата на комисията след атентата в Кербала.

"Не търся истината с 10-годишна давност", обясни Найденов. Констатира се недостатъчна разузнавателна информация за терористичните групировки към декември 2003 година. Там, където има такава, на практика от 18 декември започва да тече информация за наличие на потенциални заплахи, продължи той.

Има извод за непълно изграждане на фортификационни съоръжения, недостатъчен брой прегради. Командирът на българския пехотен батальон е организирал изграждането на фортификационните съоръжения около базата в съответствие с издадените заповеди на бригадата. От ГЩ на БА са получени указания за допълнително оборудване с бетонни блокове и съоръжения, направена е и заявка до командването на бригадата, но поради ограничени възможности за доставка, са били доставени само телени заграждения и е бил устроен ров, стана ясно от министъра.

Смущаващ е фактът, че състоянието на фортификационното оборудване и инженерните заграждения на базата е било инспектирано месец преди това от комисия, ръководена от зам.-командир на многонационалната дивизия – сигурността е оценена на 85%. Въпреки това са констатирани недостатъци, част от които са може би предпоставка за трагични събития, сочат още изводите от работата на комисията.

Не са изпълнени в пълен обем всички указания по защитата и охраната на базата, недостатъчно е било използването и на преградни съоръжения за заграждане на всички подстъпи и подходи, допълни Ангел Найденов.

Министърът съобщи, че тази сутрин е започнал вторият етап от "Съвместни усилия" за изграждане на инженерно-техническото съоръжение по границата.

Строителството по част от границата ни с Турция е стартирало в 7 ч. тази сутрин. 61 военни с 16 единици техника работят на място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай