НАТО в Черно море. Влизаме в голяма операция с още две държави

Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична, каза Тагарев

НАТО в Черно море. Влизаме в голяма операция с още две държави | StandartNews.com

България, Румъния и Турция работят за стартирането на противоминна операция в Черно море. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Военният министър присъства на международна конференция "Спечелване на мира в Украйна", която се провежда в Централния военен клуб в София. Форумът е организиран със съдействието на Посолството на САЩ в България.

„Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична“, каза министърът. Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България. Ще допринесе и за износа за зърно от Украйна, коментира Тагарев.

Конференцията е организирана от Софийския форум за сигурност със съдействието на посолството на САЩ в България, предава БНТ.

"Терористичната заплаха стана особено видима с терористичните актове на „Хамас“ срещу Израел и последвалото напрежение, което, може би, все още има вероятност да ескалира допълнително", каза Тагарев. По думите му тези събития могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България, както и напрежение между различни групи, които поддържат едната или другата страна на конфликта. Към момента вероятността за това е много малка, увери министърът.

"В тази обстановка работим с нашите съюзници – това е най-важната гаранция за нашата сигурност", заяви Тагарев. Министърът отново каза, че България ще продължи да оказва политическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна, докато е необходимо.

Перспективите за мир в Украйна, стратегиите и начините за постигане на сигурност в Черноморския регион, ролята на НАТО и Европейския съюз и бъдещето на европейската архитектура за сигурност ще бъдат основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на днешната конференцията.

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит ще обсъди с участниците какъв е отговорът на НАТО на войната в Украйна, а заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква ще се включи чрез видеоконферентна връзка по темата за украинската формула за мир.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Лили
преди 6 месеца

Този не е министърна отбраната, а министър на ВОЙНАТА! Ще вкара България във война! Ще разплаче много майки!

Откажи