Напрежение. Украйна отвърна на Костадинов

Скандалът трещи

Напрежение. Украйна отвърна на Костадинов | StandartNews.com

Посолството на Украйна счита за категорично неприемливи изказвания на отделни представители на политически партии в Републики България срещу държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, се казва в изявление на дипломатическата мисия, предава БТА.

Специално отбелязваме, че амбиции за прекрояването на карта на Европа и подбуждането към анексирането на територията на Украйна е класическа проява на подкрепа на руския реваншизъм.

Посолството на Украйна остро осъжда опитите да се подложи на съмнение териториалната цялост на Украйна и духа на Договора за приятелство  и сътрудничество между Украйна и Република България, подписан през 1992 година.

Подобни изказвания представляват заплаха за националната сигурност на Украйна, предвид което Украинската страна ще предприеме всички мерки за превенция и защита, предвидени в националното законодателство и международното право.

Позицията е реакция на думите на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който написа във Фейсбук: „Не ме е страх и това няма да ме спре да повтарям: СВОБОДА за българите в Южна Бесарабия. Южна Бесарабия е българска и тя трябва да бъде част от българската държава“. „Разбрах, че са ме включили в украинския списък на хора, нарочени за убиване, перфидно наречен „Миротворец“. Украинските фашисти не могат да ме уплашат – новината тук е друга“, написа още Костадин Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай