Моника Панайотова: Почасовата заетост ще спомогне за европейското развитие на младите в нашата страна

Моника Панайотова: Почасовата заетост ще спомогне за европейското развитие на младите в нашата страна | StandartNews.com

Брюксел. В отговор на въпрос на евродепутата Моника Панайотова от Групата на ЕНП/ГЕРБ относно въвеждането на почасова заетост в държавите-членки като метод за борба с безработицата, най-вече сред младежите, Европейската комисия отбелязва, че заетостта при непълно работно време допринася в значителна степен за създаването на работни места в периода на криза, когато местата на пълно работно време намаляват.

Според Еврокомисията, този вид заетост улеснява участието на пазара на труда, особено за жените и младите хора. Необходимо е обаче добра правна уредба, която да гарантира, че работниците приемат работата на непълно работно време доброволно и че им се предоставя подходяща степен на социална закрила.

Kонцепцията "flexicurity" на Европейската комисия, която представлява интегрирана стратегия за постигане на гъвкавост и сигурност на трудовия пазар и чрез която се съчетава нуждата на работодателите от гъвкава работна сила и нуждата на работниците от сигурност, е друг ключов елемент в Европейската стратегия за заетост.

"В по-общ план разработването на гъвкави режими на работа представлява ключова стъпка в посока на модернизиране на пазара на труда" отговаря еврокомисаря Ласло Андор на българския евродепутат.

"Пoчасовата заетост, съчетана с концепцията "flexicurity", ще спомогнат за постигането на по-висока заетост сред младите хора в Европа и в частност в България. Тази мярка е залегнала в предизборната програма на ГЕРБ, което ще спомогне за европейското развитие на младите в нашата страна", заяви Моника Панайотова.

В своя отговор, Европейската комисия представя няколко изключителни примери за това, как европейските предприятия се справят с кризата, като същевременно подобряват устойчивостта на пазара на труда.

Става въпрос за сумираното изчисляване на работното време и режимите на работа при непълно работно време в Германия, или договорите с механизъм за солидарност в Италия. Постигането на договореност между социалните партньори в тези две държави даде възможност за съчетаване на предимствата на по-голямата вътрешна гъвкавост за предприятията със запазването на работните места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай