Младен Червеняков: Ще работим за максимален консенсус за реформите в сектор Сигурност

Младен Червеняков: Ще работим за максимален консенсус за реформите в сектор Сигурност | StandartNews.com

София. Реформите в сектор Сигурност са наложителни, но ще се търсят след максимален консенсус между политическите сили. Това заяви депутатът от ПГКБ Младен Червеняков в дебат за промените в Закона за ДАНС по БНТ. По думите му предлаганите от Коалиция за България промени са стъпка към връщане на държавността в страната след години на лутане в сектора на сигурността. Според Младен Червеняков в момента системата на МВР, страда от редица недостатъци, сред които са скандалите с подслушванията и рекета върху бизнеса.

По думите на Младен Червеняков трябва много внимателно да бъде формулирано и разпределението на функциите в сектор Сигурност между НС, МС и президентът, както и въпросът със създаването на нови агенции. Червеняков е категоричен, че е крайно време да се определи и какви точно са правомощията на МВР и ДАНС. „Ще трябва да решим каква структура ще бъде МВР – дали ще се занимава само с полицейски и охранителни функции, дали ще е с акцент битова престъпност. Стои въпросът за ролята на противопожарната отбрана, на гражданската защита, на службата за документи за самоличност и много други звена", отбеляза депутатът.

Депутатът от левицата обърна внимание, че в предложенията на КБ не се изземат всички правомощия по отношение на дознанието, които има МВР. „Там остават две основни звена, които традиционно са работили в МВР - икономическа и криминална полиция", допълни Червеняков. Той отбеляза, че е необходимо да се приемат още закони, които да организират работата в сектор Сигурност. „Единият е рамков закон за сигурността и закон, който да регламентира другите служби в сферата - разузнаване, охрана, Дирекцията за специални оперативно-технически операции. Необходим е Закон за оперативно-издирвателната дейност и Закон за Съвета за сигурност към МС", каза още Червеняков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай