Министрите приеха властта (ОБЗОР)

Министрите приеха властта (ОБЗОР) | StandartNews.com

Министрите от кабинета "Борисов" приеха властта след кратко съвместно заседание със служебното правителство. То се състоя веднага след официалната церемония на "Дондуков" 1. Веднага след това служебните министри предадоха властта на наследниците си.

"Първата задача е отблокирането на еврофондовете на регионалното развитие и всички необходими действия, за да може новата програма да бъде одобрена и да започнем да работим по нея", заяви новият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че още от първия ден се заема с няколко най-спешни и приоритетни задачи - сред тях и максимални усилия за довършване в срок на проектите, за да не се загуби европейското финансиране. Подготовката на пътищата за зимата също ще е едно от нещата, които ще свърши през първите си дни на новия пост. Друг приоритет на новия регионален министър ще бъде програмата за енергийна ефективност, където по думите й има година и половина "пълен блокаж".

Новият министър на транспорта Ивайло Московски пък показа, че е доволен от това, което заварва във ведомството. "Още с влизането си усетих, че тук е запазена една добра инерция в работата", казва той. По думите му кабинетът ще управлява в една не лека обстановка.

"В работата си ще разчитам основно на екипа, който работи отдавна тук и, разбира се, на политическата подкрепа на нашите коалиционни партньори", категоричен бе Московски. Като задача той си постави ускоряването на реформите и надграждането на постигнатите досега резултати. Московски ще представи заместниците си през следващата седмица.

Московски доволен от наследството

Новият министър на транспорта Ивайло Московски показа, че е доволен от това, което заварва във ведомството. "Още с влизането си усетих, че тук е запазена една добра инерция в работата", казва Московски. По думите му кабинетът ще управлява в една не лека обстановка. "В работата си ще разчитам основно на екипа, който работи отдавна тук и, разбира се, на политическата подкрепа на нашите коалиционни партньори", категоричен бе той.

Ангелкова търси диалог, Петкова почва с ревизия

Новият министър на туризма Николина Ангелкова ще положи усилия, за да привлече повече средства от европейските фондове в сектора. Това стана ясно от думите й по време на церемонията по сдаване и приемане на властта. Тя даде досегашния си пост като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и пое новото ведомство, което ще се занимава с туризма. То бе създадено, след като бранш и политици се обединиха за нуждата от това по време на дискусия на вестник "Стандарт" и БАН. "Моят опит от управление на европейски средства ще се ползва, за да привлечем повече европейски пари в сектора", отсече Ангелкова. Новият министър на енергетиката Теменужка Петкова пък постави за свой приоритет набелязването на мерки за излизане на сектор "Енергетика" от критичната ситуация, в която се намира. "Основен акцент в моята работа ще бъде стабилизирането на енергетиката и превръщането й отрасъл с дългосрочна политика и визия", допълни тя. И уточни, че е нужна спешна и пълна ревизия в сектор "Енергетика". За развитието на малкия и среден бизнес пък ще се бори министърът на икономиката Божидар Лукарски. "В България той буксува - у нас животът на МСП е само 3 година, за разлика от фирмите в ЕС, чийто живот е по-дълготраен", посочи той.

Павлова пуска еврофондовете

Първата задача е отблокирането на еврофондовете на регионалното развитие и всички необходими действия, за да може новата програма да бъде одобрена и да започнем да работим по нея, заяви новият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че още от първия ден се заема с няколко най-спешни и приоритетни задачи - сред тях и максимални усилия за довършване в срок на проектите, за да не се загуби европейското финансиране. Друг приоритет на новия регионален министър ще бъде програмата за енергийна ефективност.

Ненчев: Ще защитя честта на пагона

С подарък осветена икона на св. Георги Победоносец, който е закрилник на армията, както е и по традиция, започна церемонията по предаване на властта в Министерството на отбраната. Доц. д-р Велизар Шаламанов сдаде поста на лидера на БЗНС Николай Ненчев. "Ще защитавам честта на пагона и на Министерството на отбраната", заяви пред висшия офицерски състав новият министър. Ненчев заяви, че вярва в екипността и обеща да бъде последователен и предвидим в политиката, която ще води.

Вучков обеща стабилност

МВР има нужда най-вече от стабилност. Това заяви новият шеф на ведомството Веселин Вучков. "Съставът се поумори от тези непрекъснати, ежегодни реформи", каза той. Вучков обеща, че политизация в системата няма да има. Той се обяви за категорична и разграничителна линия между политическото и професионалното ръководство на МВР.

Танев проверява научния фонд

Просветният министър Тодор Танев ще започне с проверка какво се случва във фонд "Научни изследвания". Той нарече това "трънлив въпрос" и допълни, че там нещо "продължава да тлее". Танев ще проверява какво става с поредната сесия за разпределяне на парите, чийто финал в момента се бави. Ще проучва и "дали там са останали" някакви неприятни възможности за корупция. Той допълни, че ще говори и с ексминистъра Сергей Игнатов за скандалите във фонда, които се разгоряха по негово време.

Василева разчита на експертите си

Свързва ни обща мисия и огромна отговорност, защото отговорността за опазването на околната среда е свързана с грижата за децата ни. Това заяви новият екоминистър Ивелина Василева. "Вярвам в експертността и компетентността на хората, които работят във ведомството, и ще разчитам на това, защото всички знаем, че предизвикателствата, пред които се изправяме, ще бъдат много тежки", каза тя.

Кралев иска повече часове по физическо

Новият министър на младежта и спорта Красен Кралев ще настоява за повече часове по физическо в училище. Той обясни, че спортното министерство е с най-малък бюджет, но ще има за задача да обясни на българския бизнес, че е престижно и ефективно да рекламира чрез родния спорт. Кралев бе категоричен, че кабинетът ще продължи политиката от първия си мандат със сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти. "Ще строим нови обекти, ще реновираме съществуващите и ще подобряваме мениджмънта", обеща той.

Москов с промени в Спешната помощ

Поемаме ясен ангажимент към спешното завършване на електронното здравеопазване и ясни промени в Спешната помощ, заяви новият министър Петър Москов. Медицината ще се върне в българските здравни заведения и в болниците, а търговията постепенно, но сигурно, ще отстъпва мястото си на медицината. Аз искам държавните болници да престанат да бъдат търговски дружества, начерта плана си Москов. Той посочи още, че ще иска и актуализация на бюджета.

Танева ще работи за конкурентно земеделие

Надявам се да можем да продължим работата за развитие на устойчиво пазарно ориентирано и конкурентно способно българско земеделие, балансирано, диверсифицирано като сектори, така че да е устойчиво на времето и на пазарните ситуации. Това заяви новият министър на земеделието и храните Десислава Танева. "Искам всеки, който е част от екипа, да приложи собствените си познания, усилия и да работи в полза на обществото и сектора, който обслужва", пожела си тя.

Съдебната реформа остава приоритет

Стратегията за съдебна реформа остава основен приоритет за правосъдния министър Христо Иванов, стана ясно. Той положи клетва като министър на правосъдието в новия политически кабинет. Досега Иванов бе на този пост в служебното правителство. Той заяви, че приоритет за правосъдното ведомство ще бъдат и детското правосъдие, както и реформата в юридическото образование. Той смята спешно да говори с висшия съдебен съвет за забавената процедура за избор на председател на Върховния касационен съд.

Калфин ще настоява за коледни пенсии

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще настоява пред правителството за коледни бонуси за пенсионерите. "Това ще бъде една от темите, по която ще говорим, включително свързани с разчетите на бюджета до края на годината", заяви Калфин. Според него до една седмица ще е ясно какви са възможностите и състоянието в НОИ.

Едно от първите неща, които ще направи новият социален министър, е да се запознае с доклада с вариантите за пенсионна реформа. Той му бе връчен от служебния министър Йордан Христосков. Още отсега обаче Калфин заяви, че за една година трябва да се замразят сегашните условия за пенсиониране и за получаване на пенсии при работещите първа и втора категория труд. "Това се налага по очевидни причини - свързани са с възможностите на частните пенсионни фондове", посочи Калфин. За масовата трета категория работещи пък скоро ще стане ясно дали ще се повиши възрастта за пенсиониране от догодина. В политическата декларация, на която се основава правителството, има една доста амбициозна задача - договаряне на цялостна пенсионна реформа през 2015 г., каза Калфин.

Горанов слива НАП и митниците

Кирил Ананиев остава зам. финансов министър

НАП и Агенция "Митници" ще бъдат обединени в една обща агенция. Това обяви новият министър на финансите Владислав Горанов при приемането на поста си в Министерство на финансите. "В споразумението с нашите партньори, които подкрепят правителството, сме заложили анализ и реформа в областта на приходните администрации. За нас ефектите от обединението би трябвало да са по-скоро положителни, най-малкото заради подобряване на координацията и по-доброто териториално покритие на контролните функции на органите по приходите", заяви Горанов. Вече бившият министър на финансите от служебния кабинет Румен Порожанов изрази увереност, че предава ведомството в много сериозни ръце. "Заиграването с публичните финанси и неконсервативното планиране винаги поставят под риск всички държавни сектори и държавата като цяло. Затова първата ни задача ще е да се опитаме да върнем по-консервативното управление на публичните финанси, като намаляването на бюджетния дефицит не означава на всяка цена бюджетните сиистеми да бъдат поставени на колене", каза Горанов. По думите му актуализацията на бюджета е подготвена от служебния кабинет и предстои да бъде разгледана от новия. "Тя трябва да отговори на въпроса: Откъде ще се осигури финансирането на изплащането на гарантираните влогове в КТБ, въпреки че фискалният резерв разполага с достатъчен ресурс всички те да бъдат изплатени в сроковете, предвидени от закона", каза Горанов. Той посочи, че има напреднали разговори за допълнително финансиране, което обаче трябва да бъде одобрено от парламента. "Ще ни трябва време да прегледаме проектобюджета на служебния кабинет и да го съобразим с нашите приоритети, но мога да ви уверя едно - бюджет за 2015 г. ще има преди края на 2014 г.", заяви финансовият министър. Той издаде, че в екипа му ще има представител на служебното правителство и Кирил Ананиев ще запази поста си на зам.-министър на финансите, като това е съгласувано с премиера Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай