Министър посече Асен Василев. Взе му най-милото

Росица Велкова с важно решение

Министър посече Асен Василев. Взе му най-милото | StandartNews.com

Министър посече Асен Василев. Взе му най-милото - Института за стратегически анализи и прогнози и за приемане на устройствен правилник, който Василев си направи на  изпроводяк.

Служебният кабинет отмени решение на предишното правителство за създаване на Института. Така структурата, която бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев създаде към МФ, ще бъде закрита преди да е заработила. Решението е на служебния министър на финансите Росица Велкова.

"С отмяната на постановлението ще се избегнат неблагоприятните последици от предвидените в него структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, така и в други административни структури във и извън системата на МФ", посочва в мотивите си Велкова.

Институтът бе създаден от Асен Василев с цел да прави бюджетни анализи и прогнози. Това стана, след като Василев се подигра със служителите в МФ, обвинявайки ги, че работели само с екселски таблици, без реално да ползват цялата информация, с която разполагат.

Оказва се обаче, че Василев е променил голяма част от устройствения правилник на МФ с постановлението за създаване на инстута за анализи и прогнози. Контролът на финансовото министерство върху бюлетините и подготовката на изборите е бил премахнат.  "С днешната промяна ще се осигури и едно от условията, необходими за организацията и произвеждането на прозрачни, честни и демократични избори за народни представители за 48-то Народно събрание, както и за ефективна защита на фиска. Отпадането на физическия контрол при отпечатването на ценните книжа можеше сериозно да затрудни изпълнението на ангажиментите на Министерството на финансите във връзка с контрола при отпечатването на бюлетини съгласно чл. 209, ал. 1 от Изборния кодекс, както и контролните функции във връзка със защитата на фиска", се изтъква още в мотивите на Велкова.

С отмяната на ПМС № 197 отпада и преминаването към Министерството на правосъдието на дейностите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела и осъществяване на процесуалното представителство на държавата пред чужди юрисдикции, включително международни арбитражни производства. Преминаването на арбитража към правосъдното ведомство предизвика лавина от недоволство в края на предишния кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай