Миков: Изборите не заличават БСП от политическата карта

Миков: Изборите не заличават БСП от политическата карта | StandartNews.com

В много общини БСП ще обжалва вота

БСП е втора политическа сила

Демокрацията няма цена

Свикват спешно местинте структури на Столетницата


Това е тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата партия от картата на страната. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция часове след местния вот. 

"Ползвам случая за благодаря на тези, които гласуваха на изборите, без да бъдат мотивирани от пари или някаква друга изгода. Съчувстввам на тези, които гласуваха поради страх", коментира той.

Според Миков на тези избори, БСП участва честно и е втора политическа сила.

Според председателя на партията е необходимо ускоряване на организационните действия, както и трябва да се намерят ефикасни механизми, с които партията да бъде по-силна. "На много места са застрашени демократичните устои на страната", каза още той. 

На местни избори всички обявяват победа, аз смятам, че нещата са ясни и всякакви интерпретации са субективен подход, обяви още лидерът на Левите. "Смятам, че БСП имат кметове в 34 общини. Оттам нататък всичко останало са интерпретации", допълни още Миков. 

"Ясен е прочитът на политическите конфигурации и е добре всички български граждани да го знаят. В случая говорим за един чист резултата на БСП, без сделките, които се създават за българската публика", добпълни Миков.

Нека да не изместваме горещите теми на деня с промени на конституция и кодекси, призова Миков на въпрос дали евентуални промени биха допринесли за промяна на изборния кодекс. 

"Вчера българите много ясно доказаха, че не искат да участват в тези избори. Те казаха "разпределете си парите и не ни занимавайте", посочи Миков.

На въпрос дали БСП достатъчно се бори за местния вот, Миков отговори, че съществуват и вътрешнопартийни проблеми. "Интересно е защо никой не пита как така след една нощ размисъл трима кандидат-кметове се отказаха да се борят за местиня вот в Шумен", заяви Миков.  

На въпрос на "Стандарт" къде БСП ще обжалва изборните резултати, Миков отговори така: "На много места, не искам сега да ги изброявам защото сигурно ще пропусна някои. Днес ще внесем жалба в община Бойници, Видин. Има още време, но на много места в момента се подготвят жалби".

За ситуацията в Ловеч, Миков заяви, че ще направи среща със съпартийци и ще решат какво точно се случва там.  

На въпрос дали изборният резултат поставя под въпрос бъдещето на Левицата, Миков заяви, че резултатът показва само едно: "Въприки огромният натиск върху единствената опозиционна сила в България в тези 60 общини гражданите издържаха. Въпреки огромния натиск, въпреки внушенията, въпреки закачките на едни или други които не знаят дали са леви или десни, но много искат да участват в изборния процес. Това е ниво, на което поетата отговорнист спира. Демокрацията няма цена".

Председателят на Левицата заяви, че присъстващите членове на ръководството са готови да предоставят своите оставки пред Националния съвет, ако това бъде поискано. Заседанието на Националния съвет ще се проведе след две седмици, през които местните организации ще изготвят анализи и ще решат дали такива оставки са необходими. Попитан дали самият той би подал оствакта, Миков отговори: "Отговорност се носи, но не само с оставка".

Относно ниската избирателна активност Миков посочи, че е свързана на първо място с недоверие, с усещане на предрешеност и апатия. "Недоверието в политиката и политическите партии и част от проблема", каза още Миков.

На въпрос дали има вариант БСП да се въздигне за президентските избори, Миков отговори така: "Помня когато бяхме трети през 2001 година, беше тежък момент. Не смятам, че едни или други избори въздигат една партия. Усилията са това, което дава резултат. Изборите сами по себе си не го правят".  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай