Манолова: Новият ИК е най-доброто, правено досега

Манолова: Новият ИК е най-доброто, правено досега | StandartNews.com

София. Новият Изборен кодекс може да не е достатъчно радикален, но е най-доброто, правено досега. Това обяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова пред бТВ.

 

По думите й настоящето мнозинство в парламента е най-смелото досега, защото за първи път хората ще имат възможността да пренареждат листите с кандидати.

 

Тя обаче не е очаквала овации и цветя след приемането на кодекса, но има голяма надежда, че след евроизборите „ще чуем добри думи за новите изборни правила".

 

„Промените са съществени, не са самоцелни – те гарантират честен вот и активното участие на гражданите, защото те ще знаят, че има смисъл от техния глас, вотът ще бъде отчетен правилно", заяви зам.-председателят на НС.

 

„За първи път хората ще гласуват за личности, ще има преференциален вот на евроизборите – освен за коя партия, гражданите ще могат да кажат и кой кандидат избират. От гласа на всеки ще зависи персонално кои ще са членовете на ЕП, които ще представляват България. Хората за първи път ще могат да преподреждат листите", подчерта Манолова.


Тя поясни, че „ДПС не се е налагало на БСП по нито един пункт от кодекса".

 

Този петък парламентът прие окончателно Изборния кодекс, който ще влезе в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник". Депутатите гласуваха методиките за определяне на резултатите от гласуването на мандатите при избор за народните представители, за президент и вицепрезидент, за евродепутати, кметове и общински съветници. Парламентът прие и определенията на изискването за уседналост за различните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай