Манолова: Бюлетините ще са без всякакъв номер или идентификация

Манолова: Бюлетините ще са без всякакъв номер или идентификация | StandartNews.com

София. Трябва да бъде ясно на българските избиратели, че бюлетините, които ще пускат, ще са без всякакъв номер или идентификация. Това заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова в сутрешния блок на бТВ. Така тя отговори на твърденията на експерти, че има вероятност уникалните серийни номера на бюлетините да се засекат със списъците на гласувалите и по този начина да стане ясно кой гражданин за кого е гласувал на евровота.

Единият номер на бюлетината остава на кочана, а другият (идентичен с него) се отрязва непосредствено преди пускането в урната и се поставя в отделна кутия, обясни Манолова, която в ефир показа бюлетина и урна.

На въпрос защо търгуващи с гласове правят схеми и обясняват подчинените си да записват 8-цифрените номера, депутатката отговори, че това е само тактика за сплашване или „безотговорни приказки", които имат за цел да демотивират хората.

Социологическите агенции вече не отчитат хора, които се страхуват да кажат коя партия биха избрали, докато преди предсрочните избори през 2013 г. техният дял е бил цели 10%, показват данните на Манолова. „Вече няма партия-полицай, която да стресира българските граждани", допълни тя.

Няма никакъв проблем в това да се регистрират множество наблюдатели от различни организации, изтъкна Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай