Кристалина: Парите от ЕС спасиха България от рецесия

Кристалина: Парите от ЕС спасиха България от рецесия | StandartNews.com

Парите от европейските фондове спасиха България от рецесия в последните две години. Именно средствата от Европа са 75% от чуждестранните инвестиции в страната ни, каза в ефира на bTV вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева. Тя даде висока оценка на кабинета "Борисов" 2 за "много добрата организация" за усвояване на еврофондовете, без които растежът на икономиката би спандал до нулата или дори да бъде отрицателен.

Георгиева бе категорична, че сега е моментът, в който трябва да се отървем от шуробаджанащината. "Трябва да махнем остатъците от времето, когато човек, за да си реши един проблем, трябва да има познат. Тези дни трябва да останат в миналото. Сега е шансът тази реформа да се направи, тъй като след 7 години на криза най-сетне европейската икономика започна да се възстановява", посочи тя. 

Еврокомисарят изрази надежда и за добър избор на ново ръководство на БНБ. "Кризата с КТБ се случи, защото
институционалната ни среда не е решила проблемите на прехода, но и "Банков надзор" допусна това да се случи", допълни Георгиева и посочи, че "външно внимание ни липсва воля за промяна".

В коментар за 9 май тя посочи, че въпросът защо голяма част от западните лидери не са уважили парада в Москва е лесен за отговор. "По-важното е, че сме обединени в това, че уважаваме жертвите на руснаците и другите страни от
Съветския съюз, за да можем сега да живеем свободни от ужаса на фашизма", допълни Георгиева, като посочи, че с края на войната несгодите не са свършили, като припомни ограниченията по време на комунистическия режим. "Денят на победата е, за да почетем загиналите във войната. А Денят на Европа е новото начало", заключи тя.ят въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай