Кристалина Георгиева: За мен номинацията е чест

Кристалина Георгиева: За мен номинацията е чест | StandartNews.com

София. „За мен номинацията за втори мандат е чест, но и отговорност към страната и към ЕС. Ще продължа да работя за доброто име на България. Не приемам тази номинация като даденост или като нещо, което ми се полага по право. Радвам се, че решихме да сме в категорията на страните, които когато имат успешен човек в комисията продължават мандата му, за да може да се позиционира за по-добър ресор". Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в предаването „Преди всички" по БНР.

Георгиева обясни, че е нейно задължение да работи за всички българи и всички европейци.

"Това, което се случи е отлагане на решението за върховния представител. В резултат на това отлагане на решението е заставена комисията. България все още има възможност да участва активно в преговорите и разбирам, че това е намерението на служебното правителство", каза още еврокомисарят по повод нейната номинация.

„Надявам се резултат да бъде добър, ще видим какъв ще е в началото на септември. Тъжно е, че само в София върви тезата, че нямам шанс за позицията. В Брюксел и другите столици на Европа разбирането е, че все още няма окончателно решение, че са отворени няколко позиции – за председател на Европейския съвет, за ключовите икономически ресори и тази външния министър на ЕС", допълни Георгиева.

„Разбирането е, че ще се търси решение, което да удовлетворява и левицата и десницата. Моето име продължава да бъде едно от тези, които се спрягат за върховен представител. Знаете, че аз съм номинация на партия, която принадлежи към десницата, но считам, че когато съм в Комисията моето задължение да работя за всички българи и всички европейци. Не е важно какво искам, а това, кое е по-добре за страната и за Европа", коментира още еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. 

Стандарт Нюз припомня, че вчера служебното правителство предложи официално Кристалина Георгиева за кандидат за еврокомисар и вицепрезидент на Европейската комисия и върховен представител по въпросите на външната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай