КПКОНПИ и освирквания скапаха деня на Кирил Петков

Коалиционните партньори трябва да се обединим и да кажем, че трябва ново ръководство

КПКОНПИ и освирквания скапаха деня на Кирил Петков | StandartNews.com

В този момент КПКОНПИ не прави нищо. Коалиционните партньори трябва да се обединим и да кажем, че трябва ново ръководство, заяви премиерът Кирил Петков след като взе участие в поклонението на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Относно номинациите за ръководните органи - това ще бъде дълъг процес и всеки от коалицията ще трябва да посочи свой кандидат, поясни още министър-председателят.

Дали силовият министър е подходящ за ръководството на антикорупционната комисия, Петков каза: „Рашков се бори много добре в този момент като министър на вътрешните работи. Аз лично му имам голямо доверие.”

„За самите кандидатури за КПКОНПИ нямаме никакви лица, които искаме да казваме. Не е добре преди да е съгласувано с коалиционните партньори, да се говори по медиите”, добави премиерът.

Петков заяви, че няма да се направи нищо по темата за РСМ без парламента. „Това е решение, което трябва да се реши национално. Преди да вкарам този въпрос в парламента, правителството няма да направи нищо, без тази подкрепа”, уточни той.

„Винаги сме готови да разговаряме с всички наши европейски партньори, ако имат някакви предложения, които са смислени. Те трябва да са в рамковата позиция на България. Каквото и да се направи, аз ще мина през българския парламент”, категоричен е министър-председателят.

Петков участва в поклонението на връх Околчица по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

„Уважаеми българи, тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Няма по-важни и по-верни думи, които днес ние заедно можем да кажем, за да почетем паметта на Христо Ботев”, каза в началото на празничната си реч министър-председателят.

„В човешката история има много държавници и управници, някои от тях са предавали родината. Някои са се нагаждали към силните на деня. А наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България”, добави Петков.

„Русия - тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии. Това са думите на Христо Ботев, когато има проблеми с бесарабските българи в Руската Империя”, обяснява премиерът.

Според Петков Ботев е истински пример за свободен човек. И завърши с думите: „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество. С такива синове на България ние всички можем да се гордеем, че сме българи”.

След речта на премиера се чуха аплодисменти и освирквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай