Сряда,

Костадинов захваща акция срещу "Америка за България"

От: Иван Ангелов, сн. БТА, архив -
6200
Костадинов захваща акция срещу "Америка за България"
A
A
A

Внасяме в прокуратурата сигнал срещу финансирането на НПО и медии от фондация "Америка за България", обявиха на пресконференция от ръководството на "Възраждане". Материалите са 358 страници и съдържат данни за грантовете, които са получавани у нас през последните 15 години, твърдят от партията.

Според лидера на формацията Костадин Костадинов става дума за медийна и политическа корупция, която засяга националната сигурност. По думите на адвокат Росен Рашков и екипа му, който е подготвил материалите за внасяне в държавното обвинение, средно на година са били раздавани по 20 млн. лв. на година за развитие в сферата на медиите, правосъдието, изборите и образованието.

"Вече може да се каже, че разполагаме с пълен свод от материали и информация за начина, по който е изградена тази сложна октоподоподобна или дървовидна структура, окопала се на всички нива в българската държава, като започнем от администрацията и минем през всички останали нива на българските чиновнически служби и стигнем до т.нар. неправителствени организации, които като почнем да се разчепкваме в техния генезис, установяваме, че те не са неправителствени. Те са правителствени, на американското правителство, и изграждат агенти за влияние в нашата държава", заяви Костадинов, цитиран от БНР.

Той допълни, че "Възраждане" са превели, адаптирали към българското законодателство и синхронизирали с европейското американския закон за регистрация на чуждите агенти, който предвижда строг режим за регистрация на фондации и неправителствени организации, получаващи финансиране отвън. Костадинов обясни, че не са го внесли в 47-то НС, защото знаели, че никой няма да го подкрепи.

Според него медиите в България са се превърнали в радиоточки на определени политически сили или в рупори на политическите интереси на чужди посолства, информира БТА. Става въпрос за вмешателството във вътрешните ни работа от страна на чужди фондации, посочи Костадинов.

Американският закон, по чийто образец е писан този на "Възраждане", действа от 1939 г. до днес и се казва Закон за регистрация на чуждите агенти. Той е преведен, адаптиран към нуждите на българското законодателство. Синхронизиран е с всички останали български и европейски закони, защото България е член на ЕС и българските закони няма как да противоречат на общоевропейското законодателство, каза лидерът на "Възраждане".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички