Комисията по външна политика прие становище за Украйна

Комисията по външна политика прие становище за Украйна | StandartNews.com

София. Комисията по външна политика в парламента прие становище за ситуацията в Украйна. Текстът, който бе предложен от председателя Янаки Стоилов, бе приет с гласовете на БСП и "Атака" текстът. Членовете на ДПС и ГЕРБ не взеха участие в гласуването.

"Становището е юридически нонсенс и дори да го приемем, няма как да влезе в НС за разглеждане", обясни решението на ДПС Янко Янков. Депутатите от ГЕРБ пък напуснаха заседанието преди гласуването, като обявиха, че не са съгласни със записаното в становището.

Ето и позицията на комисията:

"Като изразява дълбоката си тревога от задълбочаването на кризата в Украйна в югоизточните райони на страната и действия, довели до нови жертви; като проявява силна загриженост за сигурността на населението, включително българската общност в засегнатите от увеличаващите се размирици в област Донецк, Луганск и Одеса; като обръща особено внимание на дестабилизацията на Европа от конфликта в Украйна и отражението на кризата върху България, Комисията по външна политика, като се ръководи от принципите на хуманизма и международното право, от зачитането на суверенитета и териториалната цялост на държавите и предпочитането на политическия диалог пред налагането на последващите санкции: Изказва своите искрени съболезнования на близките на загиналите вследствие на сблъсъците на 2 май тази година в Одеса и осъжда насилието, довело до десетки човешки жертви в югоизточните райони на страната.

Призовава компетентните органи да проведат обективно разследване на действията, довели до кръвопролитията и виновните да бъдат изправени пред съда. Смята, че ескалацията на конфликта води страната към гражданска война.

Настоява властите в Киев да не толерират и прикриват екстремистки прояви и действия на крайнодесни неонацистки групи. Очаква управляващите да провеждат политика на приобщаване, която да гарантира зачитане на правата на всички граждани, включително на лицата от българската общност в Украйна".

Комисията призовава всички страни да положат усилия за намаляване на напрежението в непосредствена близост до границите на Украйна, включително за въздържане от военни маневри, учения и други подобни. Депутатите отхвърлят посегателствата срещу човешкия живот като средство за постигането на вътрешнополитически и геополитически цели.

Външната комисия предлага да се възобнови четиристранният женевски диалог, който спешно да обсъди прилагане на мерките, насочени към деескалация на напрежението. Становището гласи още, че комисията счита за неприемливи заплахите за прекъсване на подаването на газ, вода и електричество за населението като форма на икономическа принуда.

Комисията се противопоставя на налагането на такива икономически и политически санкции, които засягат самите граждани на ЕС и други държави и възпрепятстват реализацията на енергийни проекти като "Южен поток", завършва становището, прието чрез гласовете на БСП и "Атака". Преди да напуснат заседанието от ГЕРБ обявиха, че не са съгласни с определени части от становището и настояват въпросът да бъде разгледан от пленарна зала, като оспориха тежестта и смисъла на становище на външната комисия.

"До момента и поради различия в позициите на парламентарните групи, не е било възможно приемането на общи декларации от Народното събрание, но за мен е много важна стъпка, че комисията предлага това становище, което е полезно за българските институции и за активната позиция на България в рамките на ЕС, НАТО и всички формати, в които участва България", каза още Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай