Христо Иванов хвърли картите. Остава ли постът главен прокурор?

Управляващото мнозинство ще представи проект за промени в Конституцията

Христо Иванов хвърли картите. Остава ли постът главен прокурор? | StandartNews.com

Засега не е ясно дали предложението за отпадане на фигурата на главния прокурор ще е част от проекта за промени в Конституцията в рамките на готвената съдебна реформа. Това стана ясно от коментар на Христо Иванов от ПГ на ПП-ДБ пред медиите.

Управляващото мнозинство ще представи проект за промени в Конституцията след като приключи разговорите с останалите политически сили в парламента.

"Защото целта ни не е да бързаме да сложим свой проект на масата и да бързаме да обявим темата, че ние сме я открили. А целта е да изградим съгласие", каза Иванов.

"Факт е, че премахването на фигурата на главния прокурор като такава изцяло, влиза в напрежение с конституционно решение 3 от 2003 г. и някои постановки в него, което също подлежи на тълкуване. От тази гледна точка това, за което ние говорим, е обезсилване на тази фигура, т.е. премахването на пластовите инструменти, които са свързани с нея, не толкова нейното премахване като такава, макар че в един идеален свят премахването на фигурата, може би било възможния политически компромис", подчерта Христо Иванов.

"Аз не казвам, че това е задължителното най-добро решение за прокуратурата. Винаги съм смятал, че известна яснота кой ръководи тази организация трябва да съществува. В сегашната политическа ситуация най-лесното за постигане на съгласие е съгласието просто повече да няма такава фигура, за да не се чуди никой от играчите дали ще има шанс той да определи в по-голяма степенен от останалите, кой ще бъде следващият главен прокурор. Тъй че без това да е задължително най-доброто решение, тази посока е възможното политическо решение", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай