Кенов: Организации, които представляват под 1.8 % от работници и работодатели не могат да претендират за национално представителство

Кенов: Организации, които представляват под 1.8 % от работници и работодатели не могат да претендират за национално представителство | StandartNews.com

„Колко работника трябва да защитава една синдикална организация, за да бъде тя национално представителна? Организацията на работодателите на колко работника, трябва да има национално представителство, попитах днес по време на дебатите на първо гласуване на Законопроекта за изменение на Кодекса на труда". Това написа съпредседателят на партия БДЦ Стефан Кенов на страницата си във Фейсбук.

Ето и пълния текст на народния представител от БДЦ, който ще настоява работници и работодатели да могат да бъдат национално представени само от организации, които имат ресурса да ги представляват.

„Става въпрос за два текста и национално представителство – национална представителност на работодателски организации и на синдикални организации", допълни той. „Говорим за организациите, които защитават работниците и работодателите, не бизнеса, а работодателите. Имаме браншови организации – те нека да защитават бранша. Днес говорим за организации, които защитават работници и такива, които защитават работодателите, ето защо трябва да дадем ясен критерии", заяви Кенов.

„Колко работника трябва да защитава една синдикална организация, за да бъде тя национално представителна? Казваме 50 хиляди, което е добре да го разгледаме процентно. Всички от нас, партии и коалиции, трябваше да прескочим 4 % бариера, за да влезем в Народното събрание и да имаме национално представителство. В момента говорим за 1.8 % - 50 хиляди работника и служители. По последните данни на НОИ за осигурените лица, които към ноември месец са 2 724 195 души - 50 хиляди са точно 1,83%. Има предложение за още по-малка бройка от 30 хиляди, което е 1,1 %. Можем ли да кажем, че една организация е национално представителна, когато тя представяла едва 1 % от всички работници в страната? Това се отнася и за работодателите. Аз не съм склонен между първо и второ четене да даваме крачка назад", допълни той.

„Не съм против Организацията на микро и малките предприятия, не съм против организацията Произведено в България, те защитават други интереси. Ние трябва да определим една норма на представителност и тя трябва да е справедлива, както към синдикатите така и към работодателите. Основните проблеми и въпроси, които поставяме днес са как можеш да преговаряш с някого, които има 30 хил. работника, а ти представляваш 200 хиляди работника? Каква ще е тази работодателска организация, в която средната заетост в предприятието е 1,5 лица, и членуват 1500 фирми, работодателите на колко работници представлява? 1500 работодателски фирми от 350 хил. работещи фирми са 0,4 %, което пак е много занижено като представителност. Смятам, че трябва да е повече, но към момента това са се разбрали синдикати и работодатели. Нека да го подкрепим, 50 хиляди не е чак толкова много. Нека не забравяме, че става въпрос кой представяла работодателите в социалния диалог в Република България със синдикатите и правителството. Темите са трудови права, социални права на работниците. С мнението на кои организации трябва да се съобразим като народни представители. И сега има случаи, в които, и при синдикатите и при работодателите, се дават различни становища. Сега синдикатите са два, работодателските организации са четири. Чие мнение е представително и кое е становището на българския работник и българския работодател?"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай