Калфин иска повече контрол в ТЕЛК-овете

Калфин иска повече контрол в ТЕЛК-овете | StandartNews.com

В трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) да влизат и лекари, които работят по специалността си на друго място. Това предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин като част от предстоящата реформа в освидетелстването на хората с увреждания у нас.

Той смята, че кръгът на лекарите в тези комисии трябва да бъде разширен. Калфин припомни пред "Дарик", че до 16 април междуведомствената работна група трябва да представи конкретните предложения за промени в системата на ТЕЛК.

Според него лекарите, които работят в ТЕЛК, са претоварени, зле платени и ниско мотивирани. Затова трябва да се даде възможност на практикуващи лекари да влязат в комисиите срещу допълнително заплащане.

Предложение, по което има съгласие със здравното министерство, е да се въведе стандарт за първичните изследвания, които се правят на даден човек.
„Няма нужда Здравната каса да плаща за всякакъв модел изследвания за човек, ако има специфично заболяване и те да се правят не във всички възможни частни и държавни лаборатории, а в достъпен, определен брой лаборатории и болници, които са лицензирани от държавата", обясни Калфин.

Нужно е засилване на контрола от страна на НОИ, който изплаща пенсиите и добавките за хората с ТЕЛК.

„НОИ има медицински комисии, които контролират решенията на ТЕЛК само по документи. Ще настоявам да има възможност, където прецени НОИ, и за допълнителен преглед, да се установят фактите", каза още Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай