Кадиев: Притеснява ме приходната част в Бюджет 2014

Кадиев: Притеснява ме приходната част в Бюджет 2014 | StandartNews.com

София. „Притеснява ме приходната част в бюджета", заяви депутатът от БСП Георги Кадиев в ефира на TV7. Той намира, че рискът за приходите е огромен, тъй като с очертаващото се приходно неизпълнение за тази година от 300 до 500 млн. лв., което ще утежни и бюджета догодина, има опасност през 2014 г. в хазната да не влязат от 1,7 до 2 млрд. лв. Затова, смята Кадиев, финансовото ведомство и НАП трябва да направят план за „затягане на системата", за да съберат повече вземания на държавата.

За него митницата е голям, чисто кадрови проблем и той няма логичен отговор на въпроса защо за 6 месеца не се намира необходимото решение.

Депутатът от БСП смята, че кабинетът „Орешарски" е успял да свърши много, особено в социалната сфера, но изостава в областта на икономиката. „Трябва да се прави бизнес, да идват приходи, да има икономика, оттам ще дойдат и пенсиите", убеден е Кадиев, който очаква усилията да се насочат именно към икономиката и за известно време да не се говори за пенсионерите.

По повод на актуалния скандал около пътуването на депутати от „Атака" до Куба Георги Кадиев каза, че неговите критики са свързани не толкова с финансирането на това пътуване, а с момента, в който то е осъществено – точно по време на гласуването на бюджета. Социалистът смята, че трябва да се изчака Волен Сидеров да се върне от Китай и да обясни какво и защо е станало.

Кадиев обаче постави въпроса защо партия ГЕРБ е получавала политическа субсидия, докато два месеца не се е явявала в парламента. „Вземете им 2 милиона за 2 месеца и на третия ден ще са на работа" – така вижда решението депутатът от БСП, който предлагаше близо двойно по-голямо намаление на партийните субсидии от това, което гласува мнозинството, но смята, че и то е стъпка в „правилната посока".

На изборите за Европейски парламент през май Георги Кадиев очаква БСП да спечели най-много гласове, не само като сбор с ДПС и „Атака", но прогнозира ниска избирателна активност, което според него е „най-притеснителното".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай