Енергийният министър спешно в парламента

Искането за изслушване е внесено от народния представител Васил Стефанов от ПП

Енергийният министър спешно в парламента | StandartNews.com

Парламентът ще изслуша днес служебния министър на енергетиката Росен Христов според проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Изслушването е относно сключеното Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция между „Булгаргаз“ ЕАД и турския газопреносен оператор - "Боташ" А. С. (BOTAS), както и относно сключени договори за доставка на природен газ от правителството в периода 2 август 2022 г.-3 януари 2023 г.

Искането за изслушване е внесено от народния представител Васил Стефанов от "Продължаваме Промяната" (ПП) и колегата му Калоян Икономов. 

Миналата седмица от ПП внесоха искане за извънредно заседание на Народното събрание с една единствена точка – изслушване на служебния министър на енергетиката заради съмнения, че се прави опит за връщане на доставките на газ от "Газпром". От пресцентъра на партията посочват, че за ПП е необяснимо отхвърлянето на искането им за изслушване на енергийния министър във връзка с подписаното 13-годишно газово споразумение с турската компания "Боташ". 

На 3 януари между България и Турция беше подписано Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ", в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.  Споразумението бе определено като "историческо" от държавния глава Румен Радев, който тогава се срещна с турския министър на енергетиката и природните ресурси. 

Предложеният дневен ред за работа на парламента тази седмица предвижда на първо четене да бъдат гласувани промени в Закона за лечебните заведения, Закона за хората с увреждания, Кодекса за застраховането, както и в Закона за пазарите на финансови инструменти. На второ четене се предвижда да бъде разгледан общ Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, както и промени в Закона за специалните разузнавателни средства, Закона за кадастъра и имотния регистър и Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай