Изпълнихме 90% от поетите ангажименти, отчете Близнашки

Изпълнихме 90% от поетите ангажименти, отчете Близнашки  | StandartNews.com

София. Над 90% от поетите ангажименти са изпълнени от служебното правителство. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Георги Близнашки.

По думите му процентът е щял да бъде малко по-висок, ако не ставало дума за начинания, които не зависят само от  правителството, но и от съпричастността на европейски институции.

Близнашки на пропусна да обясни и нещата, които той е свършил, а именно организирането на свободни и честни избори, подготвяне и внасяне в НС проекта за актуализация на бюджета за 2014 г., възстановяване на диалога с ЕС, стартиране на реформи в сектор енергетика, като са били изготвени промени в Закона за енергетиката за трансформиране на ДКЕВР в "независим регулатор", програмата "Визия 2020", актуализиране на стратегия за реформата в съдебната система.

Служебният премиер обясни, че кабинетът се готви да даде отчет за работата си пред обществото.

Окончателният отчет на кабинета обаче щял да бъде представен, когато има излъчено ново правителство. Проявихме стремеж за отговорно и дългосрочно мислене. Служебното правителство подготви редица законопроекти, които не търпят отлагане и ще ги внесем в НС. Първата точка от дневния ред на НС трябва да бъде свързана с актуализацията на държавния бюджет за 2014 г., коментира Близнашки.

Той информира, че в НС са внесени са няколко стратегии, свързани със сферата на образованието, съобщава БГНЕС.

Във връзка с темата с "чистката", той каза, че е имало твърде много спекулации по темата за назначенията и не може да се говори за чистка, а за минимални промени.

Той заяви, че числата, излезли по медиите не отговаряли на истината. 218 служители на ръководни постове в администрацията бяха освободени и на тяхно място бяха назначени други хора. В останалите случаи - около 400 души били напуснали доброволно, имало и размествания в администрацията. Не може и не трябва да се говори за чистка в държавната администрация от служебния кабинет, заяви той.

Близнашки коментира, че се работи по темата за анализ на предстоящия бюджет за 2015 г. Това, което зависи от нас, го правим, за да няма прекъсване в работата на правителството по тези въпроси, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай