Иван Таков: Поезията на Вапцаров е звън на камбана за всички

Саможертвата на Вапцаров и другарите му е кървавият данък, който България плаща

Иван Таков: Поезията на Вапцаров е звън на камбана за всички | StandartNews.com

Поезията на Никола Вапцаров е звън на камбана за всички, когато говорим за политики, управление и идеи. Това каза председателят на БСП-София Иван Таков в словото си по време на възпоменателния митинг-поклонение по повод 80 години от разстрела на поета и неговите другари Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов на мемориала "Гарнизонно стрелбище".

На него присъстваха президентът Румен Радев, заместник-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски, председателят на Младежкото обединение в БСП - София Евгени Филипов, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, председателите на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, племенницата на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова и родственици на разстреляните герои.

"Името на Никола Вапцаров е памет за трагична, но и романтична част от историята на нашата партия, каза още в словото си Иван Таков. - Начело на борбата за справедливост, солидарност и достоен живот, за по-добро българско бъдеще били интелектуалци, идеалисти, поети. Те давали живота си за Идеята. Не са помисляли да заменят Вярата и Идеала за лична облага".

Председателят на БСП-София добави, че саможертвата на Вапцаров, другарите му и още хиляди герои е кървавият данък, който България плаща, за да не бъде отново разкъсана след Втората световна война, като съюзник на нацистка Германия. "23 юли е нашата връзка с миналото, от което черпим енергия и сили за бъдещето. Вярата на Вапцаров е нашата вяра. Делото на Вапцаров и другарите му е нашето дело, продължи той. - Левите идеи и идеали, мечтата за един по-справедлив и по-добър свят не може да бъдат унищожени с куршуми. Днес Никола Вапцаров е най-истински - най-самотният, най-обичаният поет! Светлината от Поета диша и живее във всеки от нас! Неслучайно младите хора в България и по света са най-големите почитатели и рецитатори на Вапцаров. Обичат неговата поезия. Той им казва, че няма "бронебойни патрони" срещу Вярата, Дързостта и Мечтите".

Вапцаров ни учи, че усилията за ново бъдеще никога не са достатъчни, отбеляза още Иван Таков. "Това е звън на камбана, който всички трябва да чуят, когато говорят за политики, управление и идеи, каза той. - Никола Вапцаров описва съдбите на смазаните от живота хора. Убити не само социално, но и емоционално. Унижени, лишени от човешки права. Докато има социална несправедливост, безправие, нищета поезията на Никола Вапцаров ще се чете. Нека да я четем и слушаме с разбирането, за което той е мечтал! Нека съхраним онази вяра на Вапцаров и другарите му, че "животът ще бъде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден". Поклон пред паметта на Никола Вапцаров, Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай