Сряда,

ИТН обяви защо не иска финансовия министър. Шокиращи разкрития

От: СТАНДАРТ -
1906
ИТН обяви защо не иска финансовия министър. Шокиращи разкрития
A
A
A

„Има такъв народ” обяви публично защо не приема оставането на финансовия министър Асен Василев в редовен кабинет на партията на Слави Трифонов. За запазването на Василев настояват „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме”.

"Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет. Четири дни преди тази декларация по инициирана от "Има такъв народ" среща тук, в това Народно събрание, политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на "Демократична България"", заяви с декларация от името на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и уточни, че на тази среща от "Демократична България" са заявили, че нямат и няма да имат претенции към персоналния състав на Министерски съвет.

"Иванов посочи следните имена и това са министрите от действащия кабинет: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така. Ето факти, които са публично известни. Само факти”, заяви Йорданов. И разкри скандални факти от дейността на финансовия министър Асен Василев като бизнесмен.

„През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билите. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпват конфликти. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца по-късно изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, което също в нарушение на предишния договор. Новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър”, категоричен бе Тошко Йорданов.

Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", заяви още Тошко Йорданов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички