Горанов разби Радев! Каза къде е карикатурата

Бившият министър направи анализ на образа на президента

Горанов разби Радев! Каза къде е карикатурата | StandartNews.com

Бивш наш министър направи тежък анализ на образа на президента Румен Радев.

"2020 г. един амбициозен човек излезе пред институцията, която управлява, вдигна една ръка и счупи политическата система. Не знам дали се чувства горд от това. Той счупи политическата система без да знае какво ще се случи на следващия ден.

Оттам нататък той се превърна в най-успешната сурогатна политическа майка в нашия обществен живот с опита постоянно да влияе върху политическите процеси, създавайки или в опит да създаде някакъв продукт. Без да се разбира или да се осъзнава, че всъщност ролята на президента е друга", каза бившият финансов министър Владислав Горанов пред БТВ.

"Ние сме в ясни отношения с президента Радев още от първия момент, в който той оглави президентството. Той възприе една роля на президент, която никой не може да му оспори, защото Конституцията не е оградила ясно периметъра на президентските възможности.

Той има своето място в политическия живот. Искам да кажа, че той още от първите дни на президент се наложи да ръководи изпълнителната власт и това обърка нещо в представите му за това къде е ролята на президента.

Всеки момент, в който той не е в изпълнителната власт той започва да агресира към нея, да критикува партиите, взимайки политически позиции, които не са сякаш описани във функцията на президента от една страна.

От друга страна в момента, в който някой от действащите политици се опита да води разговор с него като с равен, той започва да претендира, че стои на амвона на независимия аналого-монарх, бидейки избран от всички български граждани с мнозинство, и не е на неговото ниво", смята Горанов.

"Всъщност, това, което постигна Певевски при този конфликт с него, не е нито повече, нито по-малко да напомни, че Румен Радев е отскоро в българската политика и със сигурност не може да претендира за тази девственост, която се полага на монарсите, които са по божията воля.

Той ако иска да е наравно с тези, които са на политическия терен, той трябва да си изцапа обувките, а не само с юмрука. Моето разочарование, е, че Радев с избора си и с желанието си да създава политически проекти легитимира хора, които нямат тези качества, и наруши до голяма степен за дълго време баланса в политическата система на страната.

Ще ви кажа три имена - Кирил Петков, Асен Василев, а защо не и най-първия му министър-председател. Аз смятам, че те нямаха готовност и всъщност той ги нарече шарлатани, не аз", завърши бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай