Гласуваха обхвата на новото министерство

Гласуваха обхвата на новото министерство | StandartNews.com

София. Парламентът разписа правомощията на министъра на инвестиционното проектиране и на министъра на регионалното развитие. Депутатите приеха на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, свързани с преобразуването на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Министерство на регионалното развитие и създаването на Министерство на инвестиционното проектиране.

Законопроектът предвижда министърът на инвестиционното проектиране да осъществява държавната политика по инвестиционното проектиране и строителството, да извършва методическо ръководство и да упражнява контрол върху цялостната дейност на Дирекцията за национален строителен контрол, както и да издава подзаконовите нормативни актове, предвидени в ЗУТ в процеса на инвестиционното проектиране и строителството.

Правомощията на министъра на инвестиционното проектиране включват методическо ръководство, координация и контрол при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването на новите общи устройствени планове на общините, както и правомощието да разпределя средствата от държавния бюджет за финансирането им, определени в закона за държавния бюджет на България за съответната година.

Министърът на инвестиционното проектиране ще осъществява методично ръководство и контрол върху дейността на участниците в инвестиционния процес, както и на дейностите по приемане и въвеждане в експлоатация на готовите строежи.

Министърът на инвестиционното проектиране ще одобрява подробни устройствени планове, ще съгласува инвестиционни проекти и ще издава разрешения за строеж за обекти с обхват до една област, които са определени с акт на Министерския съвет за обекти с национално значение и/или за национални обекти, както и за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 000 000 лв., финансирани с публични средства.

Министърът на инвестиционното проектиране ще предлага на Министерския съвет наредба за определяне на реда за издаване на разрешения за оценяване на съответствието на строителните продукти и на разрешение за издаване на български технически одобрения, и упражнява контрол върху дейността на лицата, получили разрешения за извършване на тези дейности.

Министърът на инвестиционното проектиране ще упражнява контрол по спазването на ЗУТ при проектирането и строителството, в това число влагането на качествени строителни материали и изделия с оглед осигуряването на сигурността, безопасността, достъпността и другите нормативни изисквания към строежите.
При упражняване на правомощията си по ЗУТ министърът се подпомага от национален експертен съвет по инвестиционно проектиране.

В съответствие с предложеното разпределение на функциите между Министерството на регионалното развитие и на Министерството на инвестиционното проектиране и правомощията на двамата министри по Закона за устройство на територията, в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са уредени правомощията на министъра на регионалното развитие по заварените случаи и са предложени промени и в други закони, в които досега са уредени правомощия на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Министерството на регионалното развитие поема функциите в областта на регионалното развитие, европейско териториално сътрудничество и устройството на територията, развитието на пътната инфраструктура, експлоатацията, изграждането, реконструкцията и модернизацията на водоснабдителните и канализационните системи и съоръжения на населените места.

Министерството на инвестиционното проектиране поема функциите по разработването на нормативни актове (издавани самостоятелно или съвместно с други компетентни министри) в областта на проектирането, изпълнението, експлоатацията и разрушаването на строежите и тяхното хармонизиране с правото на Европейския съюз с оглед създаване на условия за изграждането на безопасни, енергоефективни и достъпни строежи с устойчиво използване на природните ресурси.

Министърът на инвестиционното проектиране ще осъществява методическо ръководство и контрол върху дейността на участниците в инвестиционния процес, както и на дейностите по разрешаване на строителството, приемане и въвеждане в експлоатация на готовите строежи. Той ще назначава Национален експертен съвет поинвестиционно проектиране, който ще извършва експертиза на инвестиционни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай