Гешев с нова акция. Акули в бизнеса треперят

Прати писма на двама министри

Гешев с нова акция. Акули в бизнеса треперят | StandartNews.com

Нова акция започва главния прокурор Иван Гешев. В писма до служебните министри на вътрешните работи Иван Демерджиев и на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков той поиска цялата налична информация за установени нередности при изграждането и поддържането на пътища в страната.

Причината са твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително Северната скоростна тангента и магистрала "Хемус", съобщиха от прокуратурата.

Държавното обвинение иска наличната в МВР и в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информация да му бъде предоставена в най-кратък срок. "Тя е от съществена важност и е определяща, за да може Прокуратурата на Република България да осъществи правомощията си за извършване на проверки по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания по реда на НПК", посочва Гешев в писмата до Демерджиев и Шишков.

От прокуратурата изтъкват, че разкриването на престъпления е работа МВР, а то от своя страна трабва да уведоми своевременно съответните нейни структури и да предостави събраните данни или доказателства по установения в Закона за МВР принцип на взаимодействие (чл. 3, ал. 1, т.8).

От държавното обвинение уверяват, че ако при анализа на събраната информация се установят данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура ще предприеме необходимите действия. При установяване на достатъчно данни за извършени престъпления, материалите ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури с оглед преценка за реализиране на наказателна отговорност. Предвид важността на информацията за състоянието на пътищата, прокуратурата обещава да уведоми своевременно обществеността за предприетите действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай