ДПС с опасения за купувачите на енергийната борса

От октомври всички небитови потребители ще купуват ел. енергия на либерализирания пазар

ДПС с опасения за купувачите на енергийната борса | StandartNews.com

„Твърде малко ще са тези небитови потребители, които ще се ориентират в либерализирания пазар на електроенергия и ще си намерят търговци. Голяма част ще останат при сегашните електроразпределителни дружества. Ако започнат да сключват единични договори с доставчика от последна инстанция, то от 1-ви октомври няма как да стане либерализирането на пазара. Затова беше предложено да има общи условия от КЕВР за улесняване на тези, които не са си избрали доставчик“. Това коментира пред БНР Рамадан Аталай, член на енергийната комисия в парламента и депутат от ДПС.

В ресорната комисия на парламента бяха обсъдени промените в Закона за енергетиката, които предвиждат от октомври всички небитови потребители да си купуват електроенергия на либерализирания пазар.

„Ако законопроектът беше представен на обществото и беше обяснено как се преминава на либерализирания пазар, щеше да бъде по-лесно“, допълни Аталай. 

Той коментира и приетите от енергийната комисия законови предложения, които предвиждат създаването на Държавна петролна компания: „Притеснението е, че дали държавните бензиностанции ще получават от тези складове горива на преференциални цени. Ако това се случи, това е непазарно и обществото и ЕС няма да ни разрешат. Ако тези бензиностанции са наравно с частните, няма нищо страшно в тази работа. Обществото е подозрително, защото е свикнало, че често има изкривявания“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай