2 месеца кабинет. Каква оценка си писа премиерът

Премиерът отговаря на живо на въпроси на граждани и медии във Фейсбук

2 месеца кабинет. Каква оценка си писа премиерът | StandartNews.com

Министър-председателят Николай Денков отговаря на живо на въпроси на граждани и медии във Фейсбук. Поводът – на 6 август правителството навърши два месеца от старта си.

В началото премиерът отказа да оцени работата на кабинета с думите: "Оценките трябва да ги дават другите, така че няма да се опитвам да мисля в тази посока".

Той обаче настоя, че правителството му е задвижило всички сектори, които са имали нужда от рестарт.

"Проблемите, свързани с пътнотранспортните произшествия, проблемите с цените, проблемите със забавените пътни строежи. Всичко това в момента е заложено като решение в нашите програми", посочи той и продължи: "Гледаме да си свършим работата".

По думите му не всичко е цветя и рози, "има си проблеми, това е нормално и затова трябва да има конкрол над работата ни".

Сделката с "Боташ"

Николай Денков коментира, че не го притесняват думите, че служебният министър на енергетиката Росен Христов ще го съди за клевета и добави, че това, което е ясно е, че сделката с турската компания "Боташ" крие доста рискове.

"Не се притеснявам от каквото и да било, това, което е ясно, че сделката крие много сериозни рискове, дългосрочна е – 13 години и е свързана със сериозни финансови ангаживенти, независимо дали внасяме или не газ. Това, което е ясно, че след няколко години може да бъде много различна ситуацията, такива дългосрочни договори крият огромни рискове. Това, което се опитваме да направим, е да минимизираме рисковете", посочи той, цитиран от БНР.

Според него е странно подписването на подобен дългосрочен договор.

"Очевидно много се е бързало, но защо – не мога да каза", каза премиерът и насочи отговорът да се търси от служебното правителство и по-конкретно от бившия енергиен министър.

Конституцията

"Промените, които са предложени в Конституцията, запазват служебните правителства, това, което се опитват да избегнат тези промени, е един човек да може да управлява. Това, което се предлага е президентът да избира министър-председател, измежду трима кандидати, след това той да предложи на държавния глава министрите. Тове е едно балансиране на системата", категоричен бе министър-председателят.

По думите му това е едно балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителство, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година.

Шенген

"Нашите усилия са насочени към намаляване на мигрантите, които влизат у нас и хващането на нелегалните. За да влезем по-бързо в Шенген ще работим и заедно с европейските ни партньори... В Нидерландия проблемът с ветото над нас бил друг - борбата с корупцията. И в двете държави предстоят избори, но ако ние си свършим домашната работа няма да има препятствия", смата Николай Денков.

Еврото

"Страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромната си степен са неоснователни", настоя премиерът. 

Според него преминаването от лев в евро ще спести доста средства и на бизнеса, и на хората, на които им се налага да използват еврото. 

Денков поиска много да се внимава за инфлацията у нас, както и да имаме информационна кампания, за да разберат хората какво ще спечелят и за какво трябва да внимават. 

"Цените трябва шест месеца да са в едната и в другата валута", категоричен бе той и допълни, че кампанията за еврозоната се очаква да стартира през септември - октомври.

Войната в Украйна

"Милитаризацията на Черно море се случва по линия на руската агресия - първо срещу Крим, а през последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите на наша икономическа зона", каза още Денков. Той бе категоричен, че трябва да бъдем интегрирани в общите структури на НАТО, защото това е нашето бомбоубежище днес.

Кога да е националният ни празник?

Премиерът отбеляза, че не е против 3 март като национален празник в България. 

"Няма противопоставяне на един празник срещу друг, а желание да издигнем най-важните ценности, които са определящи за нашата държава и народ. Нека да напомня, че България се е появила и българите са оцелели, защото са говорили на български, а словото ни е разпространено. Има с какво да се гордеем", каза още той. 

Местният вот

Според премиера следващите местни избори са много важни.

"Хората искат едно приветливо място, където да живеят. Внимавайте какво избирате, гледайте какво са свършили хората, а не само какво ви обещават. Следващите избори са много важни, за да излезем от този кръг на ремонта на ремонта на ремонтите. И тук не визирам само София, а в цялата държава има много такива случаи", смята Денков.

Да го бъде ли паметникът на Съветската армия?

"Има решение на Столичния общински съвет, което казва, че той трябва да бъде премахнат. Вече има много предложения какво може да има на негово място- скулптури на цар Симеон, Борис и или площадка. Ще съдействаме на Столичната община", обясни министър-председателят. 

Фалшиви новини и дезинформация

Премиерът настоя, че СЕМ не си върши работата: "Не може журналисти, които разпространяват неверни факти да не бъдат санкционирани. Журналистическата етика изисква да се проверка през няколко източника, а ако събеседника ви каже нещо невярно - веднага да го опровергаете".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай