ДБГ: Бюджет 2014 ще бъде наместване на числа без рефоми

ДБГ: Бюджет 2014 ще бъде наместване на числа без рефоми | StandartNews.com

София. "По всичко личи, че Бюджет 2014 ще бъде бюджет на наместване на числа, в който липсват ясни намерения за реформи. Ще се увеличи задлъжнялостта на държавата. Неефктивното управление на публичните финанси ще покачи средната индиректна задлъжнялост на всеки един българин до около 2100 лева, а през 2012 г. тя беше 1870 лева." Това обяви днес на пресконференция финансистът Бисер Манолов, който е член на Националния съвет на Движение България на гражданите. Той допълни, че поради ангажиментите си към БСП и ДПС правителството няма шанс да овладее задлъжнялостта и това ще влоши бизнес климата и ще доведе до по-високи ипотечни и корпоративни лихви.

По думите му заложените в проектобюджета допълнителни приходи от 1 млрд. лева са свръх оптимистични, както и заложеният ръст на БВП от 1.8%. "Ще бъде пробито психологическото ниво на дълга от 20% спрямо БВП", прогнозира Манолов и допълни, че само бюджет на икономическия растеж е изход от ситуацията. „За пореден път ще бъде направена грешката този растеж да се търси на база вътрешно потребление, докато той може да дойде само от експорт", категоричен беше Манолов и напомни, че икономики с над 3,5% ръст генерират нови работни места, докато у нас това и през 2014 ще е непостижимо, защото правителството разчита на вътрешно потребление, вместо на експортно-ориентирана икономика.

"От Движение България на гражданите и Реформаторския блок следим със загриженост и това, което се случва с българските общини и тяхната задлъжнялост", коментира Найден Зеленогорски от ДБГ. Той цитира данни, според които общинските дългове и гаранции възлизат на 920 млн. лв. и коментира, че държавата е абдикирала от задълженията си към общините. Като изход от ситуацията Зеленогорски посочи рестариране на блокираната от ГЕРБ финансовата децентрализация, което би оставяло част от данъците на разположение на общините, допълнително стимулиране на общини при преизпълнение на плана с приходите, деактуване на държавна собственост в полза на общините, прекратяване на практиката държавата да им възлага нови дейности, без да ги обезпечава финансово.

Зеленогорски посочи, че правителството продължава тенденцията за дебалансиране на регионите, като в Югозападния влизат 2/3 от инвестициите, а в Северозападния - едва 3%. Неравномерното инфраструктурно развитие той определи като „отказ на държавата от територия без война".

На въпрос за вотовете на недоверие срещу кабинета Зеленогорски посочи, че очевидно ГЕРБ не са разчели добре препоръката вместо един-единствен вот на недоверие за общата политика на правителството, да внасят много вотове. По думите му една от темите, които един такъв вот трябва да засегне, е социалната и пенсионната политика, които в момента са неадекватни, според Движението. Зеленогорски напомни, че Реформаторският блок е представил далеч по-ефективни мерки за пенсионната реформа, които да включват 240 направени от лицето осигурителни вноски и навръшени 62 години, които да са възможен праг за пенсиониране, като пълната пенсия да се получава при навършени 65 години.

На въпрос за бежанската вълна Найден Зеленогорски коментира, че правителството очевидно не е използвало смислено 30-те милиона лева, предвидени за превенция. Той постави въпроса за настаняването на бежанци на различни места във вътрешността на страната, вместо само около границата, и коментира, че липсват гаранции, както че в страната заедно с бежанците не влизат и хора, свързани с терористични организации, така и че е достатъчна медицинската превенция срещу епидемии, която правителството трябва да организира, наред с гарантиране на сигурността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай