Дариха на парламента първите ни ЕС плакати

Дариха на парламента първите ни ЕС плакати | StandartNews.com

Известният български художник Камен Попов избрал символа на лястовицата да представя България при приемането ни в Съюза

Два плаката на известния български художник Камен Попов, символизиращи приемането на България и Румъния в Европейския съюз, подариха на Народното събрание двете сестри на твореца – Снежинка и Юлита Попови. Творбите са били поръчани на плакатиста от европейските институции в Люксембург и Брюксел при влизането на двете държави в ЕС през 2007 г.

Дълго време плакатите са били изложени там, но сега са в България и мястото им е в българския парламент, заяви Юлита Попова, която заедно със сестра си лично донесоха в сградата на Народното събрание двете творби, които бяха приети от Заместник- председателя Димитър Главчев.

На двата плаката е изобразена лястовица – птицата, която е характерна с това, че винаги се връща у дома, обясни символиката сестрата на художника.

По думите й плакатите са предизвикали огромен интерес в европейските градове, но мястото им е у нас.

На 7-ми юли в памет на големия художник Камен Попов (1947-2015 г.) беше открита и изложба в галерия „Средец" на Министерството на културата, която ще продължи до 22-ри. Авторът заминава за Люксембург през 80-тте години, където работи и живее. Негови творби са излагани в галерии в Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай