Даниела Бобева обеща по-добри условия на труд в мините

Близките на починалите в "Ораново" ще получат обезщетение от по 10 хил. лв

Даниела Бобева обеща по-добри  условия на труд в мините | StandartNews.com

София. В родните мини трябва да има по-добри условия на труд, каза вицепремиерът Даниела Бобева, която коментира срутването в рудник „Ораново", при който загинаха двама миньори, а други двама все още са затрупани. "Това беше едно тъжно заседание на Министерски съвет. Скърбим за загубата на миньорите", каза Бобева.

Голяма част от заседанието на кабинета „Орешарски" днес бе посветено на проблемите в мините на територията на страната, липсата на по-качествен контрол и нормални условия на труд за миньорите, съобщи Бобева и уточни, че възоснова на проверките ще бъдат предприети понататъшни действия.

"В периода от 2008 до момента Главната инспекция по труда е извършила 31 проверки за спазването на трудовото законодателство в мината. Констатирани са 163 нарушения, от тях 124 са по безопасност и здраве на труда при работа. Рудник "Ораново" се проверява четири пъти годишно. Това са стандартни проверки", обясни вицепремиерът Бобева. Тя уточни, че във всички рудници се извършва периодичен контрол, за да се види спазват ли се изискванията за осигуряването на безопасни и здравословни условия на труда.

След вицепремиера Бобева, социалният заместник-министър Светлана Дянкова обясни, че близките на починалите ще получат обезщетение от по 10 хиляди лева. Погребенията ще бъдат за сметка на държавата. Още две еднократни помощи по 325 и 540 лева ще получат семействата на загиналите, уточни Дянкова. Пострадалите при инцидента в „Ораново" също ще бъдат подпомогнати, но до момента все още не е ясен техния брой, добави заместник-министър Дянкова. И продължи, че човешка грешка, занемарени условия на труд и фактори, породени от природна сила, са най-вероятно причините за срутването в рудника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай