Дами канят за съдебната реформа

Дами канят за съдебната реформа | StandartNews.com

Номинираната за "Човек на годината" Вергиния Мичева става зам.-министър за втори път

Топпрокурорът Красимира Филипова пък поема затворите и арестите

Новият стар заместник-министър Вергиния Мичева- Русева има шанс да довърши започната от нея реформа в детското правосъдие. Но не като съдия в родния си Разград, на каквато длъжност бе възстановена от Висшия съдебен съвет (ВСС) през декември м.г. Преди броени дни Мичева влезе в екипа на новия правосъден министър Екатерина Захариева, след като получи персонална покана от нея. В понеделник със заповед на премиера Бойко Борисов юристката отново бе назначена за зам.-министър. Тя

подаде оставка на 11 декември 2015 г. заедно с Христо Иванов

Кариерата на Мичева, която е възпитаничка на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", започва като младши съдия в Окръжен съд - Разград. После работи в местните районен и окръжен съд. Преди да влезе в кабинета на Бойко Борисов беше международен граждански съдия на ниво Окръжен съд в Мисията на Европейския съюз за установяване на правов ред в Косово (EULEX Kosovo). След това бе командирована от Разград в Софийски градски съд (СГС). През годините е била част от екипа на Центъра на неправителствените организации и Българското сдружение за честни избори и граждански права. Името на Мичева се свързва и с номинацията й за наградата на Българския Хелзинкски комитет (БХК) "Човек на годината - 2014". Предложението дойде от Българския център за нестопанско право. Мичева бе предложена за негов носител заради това, че е постановила първия в България съдебен отказ да постави лице под запрещение с мотива, че този институт противоречи на Конвенцията за правата на хората с увреждания и че не оказва необходимата защита и подкрепа на лицето. Това решение беше повод националният омбудсман да сезира Конституционния съд с искане за отмяна на съответните текстове от Закона за лицата и семейството като противоконституционни, а изпълнителната власт да предприеме по-сериозни действия за промяна на правната рамка.
При министър Христо Иванов на разградчанката бяха поверени секторите, свързани с гражданското право, в това число конкурсите за нотариуси, съдебни изпълнители и проверките на техните дейности. Вероятно ще ги запази и сега, за да завърши започнатото плюс законотворчество. Според нейни колеги Мичева-Русева е

най-добрият специалист по детско правосъдие у нас

Предстои създаване на изцяло нов закон на мястото на остарелия Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Тя е и сред основните двигатели на промените в бъдещ Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, заради който България масово губи дела в Страсбург.

Нова за министeрството, но не и като уважавано име в юридическата общност, е Красимира Филипова. Тя е известна с професионализма и перфекционизма си - като прокурор изпипва до последната запетайка актовете си. Последната й длъжност е заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура - София. Юристката е с 14-годишен стаж в съдебната система. Филипова е възпитаник на Софийския университет. Три години е била заместник-окръжен прокурор в Окръжна прокуратура-София, а седем - обвинител и заместник-районен прокурор в Районна прокуратура-Костинброд. Започнала е като младши прокурор в Районна прокуратура- Ботевград. Има магистърски степени по "Международни отношения - право на ЕС" от СУ "Св. Климент Охридски" и по "Европейски науки - право на европейската интеграция" от университета Нанси - Франция. Вероятно като зам.-министър тя ще поеме ресора със затворите и арестите. Прокурор Филипова е дъщеря на доктора по икономика Алекси Тасев, кмет на Дупница през 1985-1989 г. Той издаде няколко книги за града, сред които за футболния клуб "Марек" и за дупнишките депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай