Чобанов: Съкращенията не са наказание

Чобанов: Съкращенията не са наказание | StandartNews.com

София. Съкращенията в администрацията не са наказателна акция към чиновниците. Това коментира финансовият министър Петър Чобанов в предаването „Панорама" по БНТ.

„Така ще се освободи ресурс, който после да бъде използван за по целенасочени политики", обясни той.

По думите му през последните години голяма част от бюджетите във ведомствата са изразходвани за заплати, а когато е трябвало да се съкращава, е рязано от капиталови разходи.

Видът на съкращенията зависи от самите миниистри .

„Не е въпросът механично да се правят съкращения, а се спести от функции и дейности, включително и сливане на дублирани дейности. Ако имаме една по-фокусирана и стегната администрация, е възможност да преодолеем практиката от последните години", допълни Чобанов.

По думите му финансовата политика на правителството ще е насочена към растеж, защото стабилността е невъзможна в по-дълъг период без растеж.

Чобанов очерта три приоритета, които според него ще спомогнат за икономически ръст и това са образованието, публична инвестиционна програма и социалната област.

„Сегашното състояние на българската икономика е депресирано, защото това което липсва през последните години е предприемачеството", каза още министърът и уточни, че има предвид неравно третиране на фирмите и вмешателство в бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай