БСП: Шефът на агенцията по рибарство агитира за ГЕРБ

Левицата настоява за уволнение на директора на ИАРА и за финансова проверка

БСП: Шефът на агенцията по рибарство агитира за ГЕРБ | StandartNews.com

Варна. БСП настоява министърът на земеделието и храните Иван Станков да вземе незабавно отношение относно действията на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов.

Господинов, в качеството си на висш държавен служител, е оказвал натиск върху рибарите да подкрепят политическа партия ГЕРБ, осигурявайки 25 000 гласа в подкрепа на Лиляна Павлова.

Това заяви на извънредна пресконференция Организационният секретар на БСП и областен председател във Варна Красимир Янков.

Той допълни, че на 19, 22 и 23 април, в качеството си на официално командирован от ИАРА, Драгомир Господинов е обикалял Варна и региона и е провеждал срещи, на които агитирал в полза на политическа партия ГЕРБ.

Искането към рибарите, собствениците на предприятия в бранша, техните работници и местни рибарски общности било да осигурят поне 25000-30000 гласа в подкрепа на кандидата на политическа партия ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова на изборите, срещу обещания за допълнителни квоти за улов на калкан, амнистиране или защита от установяване на нарушения или преференции и гарантиран успех при кандидатстване по проекти на оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" 2007- 2013 год. Красимир Янков посочи, че съгласно чл.4, ал.2 от Закона за държавния служител – държавният служител при изпълнение на своята служба трябва да бъде политически неутрален.

"Настояваме Сметната палата, АДФИ да започнат незабавно проверки в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), относно сигналите още от 2012 г. на ГДБОП и инспектората на Министерство на земеделието, на умишленото разделяне на обществени поръчки по ос № 5 Техническа помощ – финансирани със средства от Европейския съюз. Искаме прокуратурата, ОСЕС и АФКОС да стартират незабавна проверка относно десетките оплаквания от бенефициенти на оперативна програма „Рибарство", затова че за вече одобрени и финализирани проекти са получени уведомления за анекси и се правят опити без каквото и да било законово основание да се искат и връщат средства от безвъзмездната финансова помощ", каза още Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай