БСП иска европейски гаранции при санкции срещу Русия

БСП иска европейски гаранции при санкции срещу Русия | StandartNews.com

София. Да не се допуска България да бъде замесена във военни действия в Украйна и да се настоява да създаде гаранционен фонд за страните от Европейския съюз, които биха били засегнати от икономически санкции срещу Русия. Това е записано в позицията на Националния съвет на БСП, която левицата ще предложи като основа за декларация на Народното събрание.

 

„Аз се надявам, че няма да се стигне до пряко военно развитие на ситуацията във и около Украйна, но отсега мога да кажа, че не бихме допуснали България да се включи във военно решение, защото смятаме че има мирен път, по който да се реши ситуацията", каза депутатът от Коалиция за България и председател на парламентарната външна комисия Янаки Стоилов пред бТВ.

 

Той изрази надежда, че евентуалните икономически санкции, които обмислят ЕС и САЩ не би трябвало да водят до масови икономически последствия. Той даде пример с енергийните доставки и с руските туристи. Преди ден икономическият министър Драгомир Стойнев изчисли, че затягане на визовите изисквания за руснаците ще ощети България с около 400 млн. евро.

 

„Трябва в ЕС да се обсъжда въпросът не само за финансова помощ за Украйна, но и за гаранционен фонд за страните от ЕС. Всеки, който настоява за мащабни икономически санкции, съзнателно разделя ЕС, защото те ще окажат влияние не само върху Русия, но и върху страни от ЕС, сред които сме и ние", коментира Стоилов.

 

Също така се отправя призив Брюксел да не подписва споразумението за асоцииране с Украйна прибързано, а само след легитимно проведени избори. Вчера стана ясно, че още в петък ще бъде подписан политическия раздел на споразумението.

 

В позицията на БСП е записано още, че България държи на запазване на териториалната цялост на Украйна, като в същото време се отчита, че в страната има напрежение и трябва да се работи за неговото понижаване. Янаки Стоилов изрази притеснения, че в настоящото временно правителство в Киев има представители на профашистки формации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай