Брюксел пусна 800 млн. за екология (ОБЗОР)

Заслужихте си заплатите, обърна се Борисов към депутатите

Брюксел пусна 800 млн. за екология (ОБЗОР) | StandartNews.com

До месец отпушват парите по "Регионално развитие"

Седем дни след като новият кабинет пое властта, Брюксел отпуши парите за екология. Европейската комисия възстанови плащанията към България по спряната преди година оперативна програма "Околна среда". Добрата новина съобщи в петък в Народното събрание премиерът Бойко Борисов. "Благодарение на това, че има парламент, 800 млн. лева са по сметките на държавата. Те влизат в българската икономика", заяви той от трибуната на НС. "Това да сме направили, поне не могат да кажат, че депутатите не са си заслужили заплатите", заключи премиерът. Според него случилото се е благодарение на всички народни представители и волята им да има правителство.

От парламентарната трибуна Борисов цитира комисаря по регионална политика в ЕК Корина Крецу, която в писмо до България приветства положителните стъпки, предприети от институциите. "Това е отлична новина за българската икономика, но и за бъдещето ни сътрудничество между България и ЕК", написа тя в петък.

"Възстановяването на плащанията е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет", заяви от своя страна вицепрезидентът на ЕК за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Според нея това показва, че ЕК отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Е

врокомисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие, се казва в съобщението от Брюксел. За да бъдат размразени средствата, България се съгласи с исканата от Брюксел финансова корекция от 156 млн. лв. по ОПОС. Това беше договорено по времето на служебното правителство. То обаче не взе решение в каква пропорция ще бъде разпределена финансовата санкция между държавата и общините, като и до днес няма информация какви финансови корекции ще понесат общините за допуснатите нарушения.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира в петък, че се надява най-много до месец да бъдат възстановени и парите по ОП "Регионално развитие".

Президентът на ПЕС Сергей Станишев също коментира темата. "Това е днешната добра новина. Благодарен съм на Корина за коректността, за бързината и за желанието й тези средства да стигнат час по-скоро до бенефициентите в България", заяви той. И благодари на българските експерти за професионализма. "Така че добрата новина е за българската икономика, за бенефициентите, но и за тези, които я изработиха", смята Станишев.

Няма пари за коледни добавки

Няма налични средства за изплащане на коледни добавки за пенсионерите и социално слабите тази година. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов. Той припомни, че в момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит. "Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда", коментира пред "Нова".

Ако през 2015 година се съберат всички планирани в бюджета средства, страната ще може да си позволи и коледни добавки за пенсионерите. През следващата година правителството ще се опита да намали дефицита до 3%, какъвто е таванът в европейското законодателство, обясни още министърът на финансите.

Малко по-късно пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите. Той обясни, че изявлението на финансовия министър е направено, без да са се консултирали.

Външен одит в Отбраната

Министърът на отбраната Николай Ненчев е назначил външен одит, който да направи на ведомството за последните няколко години. Мярката е част от опита на новия министър да "запуши дупките" в министерството. Ненчев съобщи, че закритото през юли 2012 година поделение във Враца ще бъде възстановено, когато се намерят нужните 13,4 млн. лева за ремонт на сградите и инфраструктурата, а в бюджета за тази година предвидени средства нямало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай