Калфин: Търсят се възможности за коледни добавки

Калфин: Търсят се възможности за коледни добавки | StandartNews.com

София. Все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите. Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНР.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов обяви, че няма да има коледни добавки за пенсионерите.

Калфин коментира думите му и поясни, че с Горанов не са се консултирали. "Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо преди да е имало разговор. /.../ Водим разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите. Вярно е – в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние. Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават", каза той.

Следващата седмица ще стане ясно окончателно дали възрастните хора ще получат допълнителни пари по Коледа, обясни той.

По думите му има няколко законопроекта, които са подготвени в МТСП. "Те са свързани с изчистване, изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания. Много е важно тази помощ да се фокусира върху тези, които имат най-голяма нужда от това, коментира министърът. По думите му, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите. Това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Калфин обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно. За тази зима ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка", каза още Калфин.

"С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т.нар. програма „Сигурност", където са заети безработни за охрана на общински обекти и т.н. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани", обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай