Бойко нареди: Съдебният закон в парламента до Великден

Бойко нареди: Съдебният закон в парламента до Великден | StandartNews.com

Цветанов отрече да бламира правосъдния министър за законопроекта му

След няколко месеца Румъния отново ще е зад нас, обеща премиерът

Проектът на Министерството на правосъдието за съдебна реформа ще бъде внесен в Народното събрание до Великден, обяви вчера премиерът Бойко Борисов. И декларира "пълна подкрепа" за правосъдния министър Христо Иванов. А във връзка с твърденията, че парламентарната му група бламира инициативата на правното ведомство, министър-председателят посочи:

"Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни поред с Христо работихме активно по проекта за промени в Закона за съдебната власт. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!". И добави, че кабинетът работи в "чудесен синхрон".

Твърденията за бойкот коментира и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев: "Ако приемем, че внесените от ГЕРБ промени в Закона за съдебната власт са бламиране, то е бламиране на премиера, а аз искрено вярвам, че в групата на ГЕРБ подобна смелост няма", каза той. Самият Христо Иванов пък каза, че "проектът, който Министерството на правосъдието финализира в момента, има за цел да осигури много широк фронт на съдебна реформа".

В Народното събрание председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов също отрече да има бламиране на правосъдния министър или напрежение между тях. "Стоим твърдо зад реформите и промените, които ще се предлагат от министъра на правосъдието, заяви той. Ще продължавам да стоя зад него и смятам, че министър Иванов трябва да бъде подкрепян в предлаганите законодателни промени", каза още Цветанов. И допълни, че поправките не са съгласувани с прокуратурата, макар това да е законово изискване. Цветанов отбеляза още, че ГЕРБ ще изчака внасянето на правителствения законопроект и тогава ще бъдат направени съответните обсъждания и отделните проекти ще бъдат подложени на гласуване.

Междувременно премиерът посочи, че с приемането националната стратегия за борбата с корупцията "след няколко месеца Румъния отново ще бъде зад нас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай