Борисов в първия ден на парламента: На дневен ред е хъб "Балкан" (ОБЗОР)

Борисов в първия ден на парламента: На дневен ред е хъб "Балкан" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът призова да се спре потокът на бежанци

Новият политически сезон започна днес с първия работен ден на парламента, но главен герой в него стана премиерът Бойко Борисов.

Той изпълни обещанието си и дойде в Народното събрание за първото заседание на депутатите. Премиерът отговори на техни въпроси в блиц контрола и говори по няколко основни теми, сред които бежанци и газ. Изказванията му засенчиха обещанията в декларациите на отделните парламентарни групи, с които по традиция се открива всеки политически сезон.
Премиерът демонстрира добро настроение още с влизането си в пленарна зала. Той се ръкува с политици от различните парламентарни групи. Не пропусна да поздрави новите шефове на ДПС и да се закачи с Корнелия Нинова, която в първия му мандат го беше предизвикала да се разправят "по мъжки". Най-дълго се спря при соцлидера Михаил Миков. Двамата се посмяха заедно, а малко по-късно, докато говореше за газ и за Русия, го похвали за сполучливия каламбур от вторник - че военният министър Ненчев влязъл в ролята на кучето Лайка за изпробване на летателни средства - в случая ремонтираните в Полша двигатели. "Между другото, шегата с кучето Лайка беше уникална", възкликна от трибуната Борисов.

Той се съгласи и с друга позиция на Миков - че Дъблинското споразумение не работи, то трябва да се ревизира, защото България и Гърция не могат да поемат основната тежест на бежанския поток. "Позицията ни е такава, че докато не се вземе общо европейско решение, незабавно трябва да спре притокът на бежанци, така както направиха САЩ", каза Борисов. България се сблъсква с големи трудности, стана ясно от думите му. "Явно ще трябва да строим затвори за бежанците, защото лагерите, в които ги настаняваме в момента, са на свободен режим. Хващаме ги по 6-7 пъти в нарушение, връщаме ги и нищо не се променя", обясни премиерът. Според него трябва да се осигури убежище само на тези, които "действително бягат от смъртта", а другите да бъдат връщани в държавите им. Борисов се обяви още за незабавно затваряне на границите. Той предупреди, че не очаква квотите за бежанци в отделните страни от ЕС "да сработят". Още повече че самите европейски държави са разединени по въпроса. "Едни ги поканиха, други дават милиарди, за да ги издържат", изтъкна Борисов. Друг проблем е интеграцията на тези хора. "Много е трудно да интегрираш такъв човек в една демокрация, където отношението към правата на човека и към жените, ако щете, са много далеч от тяхното възпитание", каза той.

Другата тема, по която говори, бе енергийна. "Южен поток" е в историята, на дневен ред е газовият разпределител "Балкан", обяви Борисов. "За "Български поток" говоря, не 50 на 50 с руската компания, а да са 100% български тръбите. То е именно "Български поток", ако руската страна иска да продава на нашата граница, добре дошли са. Спазваме си третия пакет със санкциите на ЕК", заяви Бойко Борисов. "Ще поискам в парламента да ме подкрепите да инвестираме в газопреносната мрежа и България да си взема своите такси. За газовия разпределител има интерес на световни компании да участват", заяви премиерът.

Премиерът посочи, че предстоят срещи на европейско ниво, за да бъде изведен проектът за газовия разпределител като приоритет на ЕК и е оптимист за изхода от тях. "България е незаобиколим фактор на Балканите и се надявам това да бъде векове наред", заяви Борисов.

Междувременно днес правителството одобри позицията и състава на българската делегация в Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Заседанието й ще се проведе на 27 и 28 януари в София след 5-годишно прекъсване. Председатели ще са министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова, а от руска страна - първият зам.-министър на правосъдието Сергей Герасимов. Русия е важен партньор в сферата на енергетиката за България като основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво, се казва в българската позиция. По време на заседанието на смесената комисия България ще заяви интерес към укрепване и развитие на двустранните отношения в газовия отрасъл при взаимно изгодни условия. С руските партньори ще бъде обсъдена реализацията на концепцията за газов разпределителен център у нас при спазване на европейското законодателство. Руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на този център.

БСП започва срещи за вот на недоверие

БСП започва консултации за вот на недоверие към кабинета. Социалистите са изпратили официални писма до всички парламентарни групи, които не са в управляващата коалиция, каза за "Стандарт" говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов. Той изясни, че отговори на писмата са получили от парламентарните групи на ДПС и БДЦ. Срещата с ДПС ще се проведе от 10 ч, а тази с БДЦ от 11 ч. "На тези контактни разговори ще обсъждаме темите за искане на оставка на правителството. Сред трите възможни са - ситуацията в здравеопазването, демографската криза", изясни Мерджанов. По неговите думи друга партия, която не е част от управляващата коалиция и е проявила интерес е "Атака". Лидерът на "БСП лява България" Михаил Миков пък обясни, че този сезон ще бъде показателен за дефинирането на границата между управляващи и опозиция.

Четин Казак: ДПС може да се променя, но не и да се подменя

"ДПС е независима, българска, системна, светска, демократична и евроатлантическа партия. Тя притежава необходимия потенциал и естественото право да се променя и обновява, но никой не може да я подменя. И никой не може да изправя ДПС и нейните избиратели пред манипулативно поднесен несъществуващ избор с едничката цел да получи нова лична политическа легитимация. Със сигурност - не и в ущърб на националните интереси на България". Това обяви в декларацията си от парламентарната трибуна Четин Казак, един от тримата съпредседатели на ДПС. От Движението категорично осъдиха всички форми на тероризъм в различни точки на света, включително и терористичния акт в Истанбул, оценявайки ги като недопустимо посегателство срещу демокрацията, съвременната цивилизация и хуманността. "Призоваваме всички политически сили към истинско, национално-отговорно поведение, избягвайки деструктивизма и преднамерената конфронтация, непоколебимо следване на европейския път на развитие и обединени усилия за стимулиране на икономическия растеж", каза Четин Казак.

Без вътрешнопартийни дебати в парламента, призова Цветанов

"Не трябва да допускаме от трибуната на Народното събрание да се обсъждат вътрешнопартийни проблеми и да се коментират анализи на партийни централи и лидери, защото това не е наша задача. Трябва да се фокусираме върху изработването на закони от общонационален интерес". За това призова председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в първото си за новия политически сезон слово.

По думите му стабилността е задължителна за страна, която иска да привлича инвестиции и да се развива. "Реформите нямат алтернатива", подчерта той. И допълни: "От ефективното ни политическо взаимодействие в парламента зависи да съумеем да трансформираме стабилността в траен политически, икономически и обществен растеж". Опасността е с приближаване на президентските избори превес да вземе откровения политически егоизъм за сметка на обществените приоритети.

"Българските граждани трябва да знаят дали ще подкрепим ли цялостното реализиране на съдебната реформа или зад маската на сърдито дете ще търсим възмездие като мобилизираме електората си за следващи избори, ще отстояваме ли с аргументи предложенията си за реформи или ще лъжем хората, че само избори до дупка ще решат проблемите им", заключи Цветанов.

Външно с протестна нота до Гьокче
Турският посланик бил на килимчето във външно по Коледа заради Лютви

Министерството на външните работи (МВнР) е връчило протестна нота на турския посланик Сюлейман Гьокче, съобщи премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от "Атака" Десислав Чуколов за ролята на чуждия дипломат в казуса с Лютви Местан.

"На 23 или 24 декември турският посланик бе извикан във външно министерство и му бе връчена нота за неговите деяния и поведение. Като добри съседи сме избягвали да шумим по тези теми, но това което е трябвало сме го направили", обясни министър-председателят днес в парламента. В същото време изтъкна, че многократно е благодарил на Турция за помощта по отношение на бежанците и усилията им потокът да не се насочи към нашите граници. "България винаги се е старала да има приятелски, колегиални, нормални отношения със съседните държави", отбеляза той. И напомни, че не сме се месили и не сме реагирали, когато в Анкара турският и руският президент Ердоган и Путин на практика преместиха "Южен поток" и го преименуваха на "Турски поток".

Борисов увери, че "няма засечена информация от службите и контраразузнаването за зависимости - нито по линия на Русия, нито по линия на Турция". Премиерът напомни, че е заявил на турския си колега Ахмет Давутоглу, че няма да взима страна в конфликта в ДПС. Днес той отбеляза, че е по-склонен да счита, че желанието на турското ръководство е било да се информират за това колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС.

Борисов повдигна и въпроса за обучението на българските турци за мюсюлмански духовници и предложи темата, която се избягва 25 години, да се обсъди на председателски съвет в парламента. Той допълни, че ще се радва и ДПС да е участник в този разговор.

Симеонов: Разкрих джип на турските служби у нас

"В джип Ауди Кю 7 с турска регистрация, намиращ се в София, са били открити 4 карти на хора от турското разузнаване МИТ, а българските служби бездействат". Това заяви днес от парламентарната трибуна лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Депутатът изясни, че луксозният джип бил откраднат преди няколко месеца. Аудито било оборудвано с ултрасъвременна техника за подслушване и се оказало паркирано в подземния гараж на спа комплекс "Драгалевци". Симеонов разкритикува бездействието на българските служби по повод този случай и изясни, че ще иска позиция за намерената техника в джипа. "Неразбираемо е и бездействието на българската държава по повод пряката намеса на турската дирекция по вероизповеданията в дейността на главното и районните мюфтийства", добави още той.

Ана Баракова отстъпи мястото си на Местан

Ана Баракова отстъпи мястото си на Лютви Местан. Пловдивската представителка седна при депутатите от БДЦ ред по-напред, а на последния - в нейния стол, се разположи изгоненият от ДПС депутат. Заедно с петимата си сподвижници за пръв път му се наложи да седне на последния ред в зала на първото за новия политически сезон заседание на парламента. Той зае мястото до пътеката, а до него се настани Айдоан Али.

Явно чувствайки се неуютно в новата си роля, Лютви Местан влезе през задния вход и така успя да се скрие от медиите. Тихомълком и излезе - остана в зала за по-малко от час и след като изслуша декларацията на ДПС, отново се изниза. Отказа се да дава и брифинг, както беше обявил, и го отложи за днес.

От петимата му последователи само Мариана Георгиева проговори - обеща, че новите независими ще се държат колегиално с бившите си съпартийци. Тя самата се разделя със зам.-председателския пост в Комисията по образование.
Шефът на НС Цецка Цачева обяви официално и новия статут на председателския съвет на ДПС, в състав Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, които по силата на решението на Централния съвет на ДПС от 24 декември поемат и ръководството на парламентарната група.

Руският министър на туризма у нас

Премиерът Бойко Борисов препоръча туристическият бранш да помисли как да повиши качеството на услугите си и се ангажира да търси възможности доколко и как да се намалят цените на визите. Той посочи също, че санкциите и контрасанкциите срещу Русия са се отразили на туризма у нас. Имаме проблем с издаването на визи "на вход" и нашите юристи търсят възможност за облекчаване режима, посочи Борисов. След няколко дни у нас ще бъде министърът на туризма на Русия, с когото ще се разговаря по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай