Борисов предупреди коалицията за Изборния кодекс

Борисов предупреди коалицията за Изборния кодекс | StandartNews.com

Започва да ми омръзва ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко решение, от ПФ да си защитят пред обществото задължителното гласуване. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във връзка с ИК, съобщава „Фокус".

ГЕРБ са склонни да направят ревизия в Изборния кодекс по тези промени, които провокират недоволство сред хората.

Във връзка с предстоящата среща на премиера с парламентарните групи утре Борисов каза: „Целта на срещата и ще настоявам да бъде публична, смисъл да се протоколира това, което се говори, защото почва да ми омръзва и на мен, ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко едно решение".

По думите му, предложенията на Патриотичния фронт са били много ясно формулирани и те са искали от ГЕРБ да ги подкрепят.

„Това, което знам от колегата Цветанов - на срещите между коалиционните партньори и партиите, които подкрепят правителство, че всички са ги подкрепили. Въпреки, че те са болшинството изцяло срещу моето разбиране, ние като отговорна партия за стабилността и коалицията ги подкрепихме. Нека да бъдат така добри да си излязат и да си ги защитят пред обществото. Винаги съм казвал, че задължителното гласуване, аз съм против него", посочи Борисов.

"Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно", категорично отбеляза той.

Борисов каза още, че на среща с патриотите той е настоявал това да става едновременно с електронното гласуване, за да може като отпадат секциите извън посолствата и консулството, да имат тези хора възможност да гласуват по електронен път. Ако се договори парламентът, е напълно възможно да се ускори и въвеждането на електронното гласуване.

Не желая да се обяснявам за неща, които съм подкрепил, каза още премиерът. „На мен ми омръзна, ако това не станело, АБВ щели да напуснат. Ако това не станело реформаторите напускат, ако другото не станело патриотите напускат. И аз утре ще им кажа, че не виждам, докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепим в същото време след това да остава само ГЕРБ да се обяснява", каза премиерът.

България харчи много пари за Шенген

България харчи много пари и усилия, за да докаже, че е истинска шенгенска граница. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата на кампанийните мениджъри на ЕНП.

И колкото и да ни е трудно – се справяме. Под ударите на популизма много европейски държави се поддават", заяви премиерът.

По думите му, България е имала този пример със СИРИЗА. „Сега от последните избори, които наблюдавам в Европа, все повече това се развива като политика", каза той.

Според Борисов, ако ЕНП не е гъвкава, бърза, с правилните решения, всяка една грешка се наказва изключително тежко. „Преди година време на Европейския съвет им предложих решения, трябваше поне десет съвета да се проведат след това, поне десет, от тях поне 3-4 извънредни и всъщност да се вземе решението, което им предлагах тогава. Само, че има още един милион бежанци повече в Европа, а решението беше простичко и прагматично – затваряме всички граници на ЕС и оставяме само официалните контролно-пропускателни пунктове и всеки, който иска да влезе в Европа минава през КПП-то, взимат му се отпечатъци, регистрира се, здравно се обезпечава и тогава продължава по пътя си за където иска да отиде", заяви още Борисов.

Според него, ако бежанец не иска да го приемат в Австрия, Полша, Чехия, Словакия или Унгария, да не се пропуска нататък, защото трябва някъде да отседне. „Там където отседне трябва да се направи бежански лагер, да му се осигури храна, прехрана, човешко съществуване", посочи Борисов. По думите му, след като като половината държави в Европа не искат да приемат бежанци, всичко се концентрира в няколко държави - Германия, Австрия и страните от Бенелюкс.

Според Борисов това е честно и за самите мигранти, защото не стават лесна плячка за каналджиите. „Честно е и към техните семейства, които продават къщи, продават имоти, за да осигурят пари за това пребиваване", коментира Борисов. По думите му, социалните системи на най-развитите държави прегряват вече.

Плащаме за бежанец повече, отколкото за наш пенсионер

По 400-500 евро на месец са за плащания на бежанец, което е в пъти повече от пенсията на един български пенсионер, която е около 150 евро на месец, заяви още премиерът Бойко Борисов.

„С една дума изведнъж се получи едно рязко разминаване между желаното и действителното. Дори един абсолютно неоспорим лидер в Европа, какъвто е канцлера Ангела Меркел беше поставена под напрежение, а това, което тя направи за последните 10 години ще остане в историята е като най-добре справящия се политик, може би. Дори и там възникна напрежение – в една изключително подредена държава", коментира Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай