Борисов: ЕС да защити страните на предна линия (ОБЗОР)

Борисов: ЕС да защити страните на предна линия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът очаква Туск да вземе в предвид писмото на България

Армията се включва на границата при масирана бежанска вълна

"Като външна граница на ЕС България полага сериозни усилия и прилага стриктно всички разпоредби на европейското и шенгенското законодателство с цел овладяване на миграционния натиск". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с австрийските федерални министри на вътрешните работи Йоханна Микл-Лайтнер и на отбраната и спорта Ханс-Петер Доскоцил. Според Борисов е важно всички страни на първа линия да могат да разчитат на подкрепата на ЕС за опазването на външните граници на ЕС. Той отбеляза още, че предвид заложените в националния ни план мерки във връзка с мигрантския поток, България е информирала Европейската комисия относно потребностите и допълнителните нужди на страната ни. Премиерът изтъкна и че бихме оценили високо подкрепа и от страна на Австрия.

Борисов посочи още, че макар и към момента да не се забелязват нови тенденции в мигрантския поток, предприемаме подготовка за своевременни действия, ако е необходимо. Взимат се всички мерки и се засилва ресурсно и организационно готовността по границата срещу опити за нелегално и организирано влизане на мигранти. Наскоро бе приета и законова възможност армията да се включи в извънредните мерки по границата в случай на масиран миграционен натиск.

По време на разговора си с двамата австрийски министри премиерът Борисов аргументира и позицията, която той изразява в писмото си до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Борисов добави, че очаква тя да бъде взета под внимание при подготовката на заключенията за предстоящата среща на европейските държавни и правителствени ръководители.

Бежанка роди в палатка на Идомени

Нова бежанска снимка обиколи света днес. На фотоса се вижда как бежанка е родила в лагера Идомени. А възрастна жена държи с едната си ръка новороденото, докато мъж с бутилка полива, за да изкъпе бебето в калта пред палатката. Бебенцето е родено в палатката в бежанския лагер преди обяд в събота. Повече от 14 000 бежанци и имигранти са блокирани там повече от месец. Те твърдят, че условията за живот са ужасни.

Преди 3 дни 70 деца в лагера са се разболели от гастроентеритна инфекция. Всички са откарани в болница в Солун.

Раздадохме им легла и одеяла

България изпрати хуманитарна помощ на бежанците и мигрантите, блокирани денонощия наред на гръцко-македонската граница. По разпореждане на премиера Бойко Борисов бяха изпратени неща от първа необходимост като легла, одеяла и отоплителни материали, както и други неща, за което са ни потърсили съдействието в писмо от гръцка страна, получено по линия на Външно. Координатор на цялата акция е началникът на кабинета на премиера. Помощта бе осигурява от Министерство на земеделието и храните и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР.
Ситуацията край Идомени е повече от критична и се усложнява от неспирните дъждове, хората са подгизнали във влага, хуманитарните организации не смогват да помогнат, а сред бежанците има много малки деца със своите майки.

Балканският маршрут вече е затворен

Два важни елемента в писмото от България до Доналд Туск изтъкна външният ни министър Даниел Митов. "Фокусът е върху така наречения Балкански маршрут, който вече е обявен от Доналд Туск за затворен и договореността с Турция трябва да постигне това. Това, от една страна. От друга страна, ние сме поставили две условия по въпросното писмо. Първото е, когато говорим за затварянето на маршрута през Турция, трябва да си дадем сметка, че трябва да се поеме ангажимент от Турция и да следи за недопускането на нов маршрут и тук изрично да бъдат споменати сухопътните граници между България и Турция, Турция и Гърция и Черно море", каза Митов пред Дарик радио. Той посочи, че има текст, който реферира към тази опция в принципните договорености, но той трябва да бъде засилен в последващите разговори. "България е настоявала на тази позиция и затова в самите текстове се реферира към непозволяването да бъде открит нов маршрут, а ние настояваме да се засили", обясни дипломат номер едно у нас.

И Австрия вдига ограда

Австрия реши да разшири пограничния контрол и при нужда да издигне заграждания в района на граничните контролно-пропускателни пунктове в рамките на борбата с нелегалната миграция, предаде ТАСС, цитирайки вътрешния министър Йохана Микл-Ляйтнер. "Нужно е да изходим от това, че след затварянето на т.нар. Балкански маршрут бежанците ще се опитат да намерят други пътища. Да се смята, че масовата миграция е прекратена в дългосрочна перспектива е невярна оценка на ситуацията", каза министърът. Тя заяви, че Австрия се готви да установи граничен контрол на още 12 ГКПП, освен на контролно-пропускателен пункт "Шпилфелд" на границата със Словения, добавяйки, че там ще се строят огради. Проверката ще се осъществява от полицията с поддръжката на армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай