Борисов праща прокурори в Перник /ОБНОВЕНА/

Премиерът на спешна инспекция в миньорския град заради водната криза

Борисов праща прокурори в Перник /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Премиерът на спешна инспекция в миньорския град заради водната криза

Икономическа полиция и прокурори праща премиерът Бойко Борисов в Перник заради ужасната водна криза. Премиерът е на инспекция в миньорския град, където бе посрещнат от министъра на икономиката Емил Караниколов. Той разказа на министър-председателя  какво са предприели от държавната фирма "Монтажи", които от два дни работят усилено, за да установят къде е огромният теч, през който изтичат 90 л/сек.

ВИЖ ОЩЕ: Потвърдено: Водата в Перник заразена

Министър-председателят пристигна в района на "Стомана" - Перник, за да проследи аварии или отклонения са причината за изчезването на 1/3 от водата на Перник. Той пряко предава посещението си във Фейсбук профила си. ВиК-мрежата е от 1954 г., всичко е на решето, разясниха експерти на министър-председателя. Борисов бе придружен И от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. На мястото бе и областният управител на Перник Емил Костадинов. Той подчерта, че проблемът е основно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 година.
Министър Караниколов изтъкна, благодарение на фирмата, която работи на място, вече има измервателна апаратура.

"Знаеш ли колко градове си завършиха водните проекти? На 60-70 години е тази мрежа", обърна се премиерът към Караниколов. "Досега тук нямаше измервателна апаратура", каза от своя страна министърът на икономиката.

"Само за 15 дни имаше 150 аварии повече", докладваха на  премиера от местното ВиК. "След Нова година ще имаме пълната картина какво влиза в града от язовира. След като вържем нещата тук, отиваме към Батановския водопровод. В момента само гадаем, не знаем какво влиза и какво излиза от язорива", допълни представител на ръководството на водното дружество.

"На практика правим нова водопроводна система", обобщи Борисов.

"Проектите са минали на експертен съвет, той ще бъде субсидиран с целева субсидия", каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Според него, големият шанс за реализиране на водния проект на Перник, е бил изпуснат през 2012 година.

"Емо, тебе те оставям тук, ще ти пратя още хора по водопроводите. Съответно тези подозрения, за които говорим, машината ще ги заснеме и ще видим дали проблемът е във водопровода. Искам "Икономическа полиция" да мине с прокурорите, да бъде събрано и разпитано всичко по трасето. Такава безогледна безотговорност, десетилетия наред. Караниколов остава тук, да кажат защо няма измервателни уреди на язовира и какво са взели", възмути се Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на директора на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски да възложи проверка на Икономическа полиция във връзка с кризата с водата в Перник, съобщи по-късно правителствената информационна служба. „Икономическа полиция цялата да дойде в Перник и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано, документ по документ да се проверява“, разпореди премиерът. Борисов  инспектира дейностите по обследването на клон 2 от водопреносната мрежа на града, където се губят огромни количества вода.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че специализирана фирма за рехабилитация и изграждане на подземни тръбопроводи заедно с екипи на ВиК ще заснемат с робот-капсула водния цикъл под земята, за да се установи къде се губи водата и къде има течове.  Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков докладва, че вече има командировани екипи от други ВиК дружества, които подпомагат ремонтите дейности. По инициатива на МРРБ е монтиран и спирателен кран на главния водопровод преди завод Стомана.

Питейна вода за жителите на Перник е осигурена, изпратени са два тира с минерална вода, както и водоноски. Премиерът Борисов разпореди също максимално да се ускори работата и по основния ремонт и реконструкция на пречиствателната станция за питейни води на Перник, за което правителството отпусна 3,2 млн.лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай