Потвърдено: Водата в Перник заразена

Трима в болница с ешерихия коли

Потвърдено: Водата в Перник заразена | StandartNews.com
  • Трима в болница с ешерихия коли

Нямат край мъките на перничани. Водната криза не само се задълбочава. Районната здравна инспекция потвърди, че и малкото капки вода, които падат на ден от чешмите в квартал "Проучване" са заразени - с опасната бактерия ешерихия коли. От болницата в града информираха, че са приети трима пациенти със съмнение за заразата. Очаква се днес да бъдат изписани.

ВИЖ ОЩЕ: Зараза във водата вкара перничани в болница

Водата не е годна за пиене, призова официално РЗИ, цитирана от bTV. Болните са от един и същи блок от квартал "Проучване", където е открита заразата във водата. Водоподаването към два блока в квартала е спряно. Осигурени са водоноски и минерална вода за живущите.

Заразата стана причина обещаното пускане на водата в "Проучване" за Коледа да не се случи. Десетки семейства посрещнаха и Бъдни вечер, и Коледа без капка вода от чешмите си. Нещо повече - те показваха пред камерите на националните телевизии как изглежда течността за пиене, която са събрали в бутилки, когато от кранчетата потече вода - жълта с ужасна утайка. Хора от квартала разказват, че от една седмица от чешмите им тече мътна вода. И други имат стомашни проблеми, но не са потърсили лекарска помощ и се лекуват сами.

В същото време продължава работата на В и К – Перник и „Монтажи“ ЕАД за подмяна на проблемния участък от водопроводната мрежа в кв. "Проучване", обясниха от ВиК. Ремонтните дейности трябваше да приключат вчера, но са затруднени от паркирани автомобили по улиците, които собствениците им небрежно не са преместили въпреки указанията. Затова ремонтът ще продължи и днес. След като водопроводът бъде подменен, ще бъде обеззаразен и пуснат в експлоатация.

Кметът Станислав  Владимиров съобщи, че веднага след Нова Година ще започнат процедурите по ремонт на пречиствателната станция, за който държавата вече отпусна малко над 3 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай