Борисов показва прехода в цифри (ОБЗОР)

Така ще стане ясно в кое управление сме загубили най-много, каза премиерът

Борисов показва прехода в цифри (ОБЗОР) | StandartNews.com
Така ще стане ясно в кое управление сме загубили най-много, каза премиерът Скандали за партийните субсидии от София до Брюксел

Графика за приходите през последните 30 години поиска премиерът Бойко Борисов. В Брюксел той съобщи, че когато се прибере ще поиска от експертите да му представят графика за приходите през целия период преход. Тогава нагледно ще стане ясно, кога и в кое управление сме загубили най-много пари, коментира Борисов.

1 лев. за глас партийна субсидия изненадващо отпадна

Повод за думите му бяха скандалите от София до Брюксел по повод намаляването на партийната субсидия. Предвидената като първа точка промяна в Закона за държавния бюджет, с която депутатите трябваше да намалят партийните субсидии от 11 на 1 лев на получен действителен глас, изненадващо отпадна от дневния ред на парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Съдбата на субсидиите остава нерешена в НС

Предложението направи председателстващият заседанието Емил Христов, след като стана ясно, че депутатите не са получили доклада от вчерашното заседание на Комисията по бюджет и финанси, която одобри промените на второ четене.

Промените спрени от Симеонов

ВИЖ ОЩЕ: Валери Симеонов бесен за „американския модел“

В последствие стана ясно, че в дъното на отлагането на темата е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който се обяви против приетото от ГЕРБ предложение на ДПС за американски модел на партийно финансиране. ДПС настоя да отпадне ограничението физически и юридически лица да финансират политическите формации. Идеята на Движението бе одобрена вчера от бюджетната комисия.

ДПС: Борисов да реши коалиционните си проблеми

ДПС реагира остро. Председателят Мустафа Карадайъ и на народните представители Делян Пеевски, Йордан Цонев и Халил Летифов, които внесоха предложенията за безплатни детски градини, ремонт и строеж на нови, както и диференцирана ДДС ставка за книгите и учебниците, обявиха, че изпращат писмо до премиера Бойко Борисов. С него те изразяват недоволството си от факта, че предложенията им за промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. не са били подложени на обсъждане и гласуване.

ДПС с писмо до премиера

Законодателната инициатива на ДПС остана без разглеждане с аргумента, че излиза извън обхвата на приетия на първо четене закон, в който бе залегнало единствено намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев.

"В писмото си казваме, че ние отказваме да повярваме, че във внесен лично от министър-председателя Закон за изменение на Закона за бюджета, грижата за българските деца може да бъде извън него. Призоваваме да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, науката, културата и образованието“, настоя Йордан Цонев. И допълни: "Мъничкият коалиционен партньор е поискал това отлагане с аргумента, че това било в тяхната промяна и не можело ДПС да прави такива предложения. Политическите идеи нямат патент, а са достояние на цялата общественост".

Коалиционен съвет в понеделник

В отговор Борисов обяви от Брюксел, че свиква коалиционен съвет по темата в понеделник. "Бях възложил на нашите парламентаристи да се срещнат с коалиционните партньори и да им кажат, че сме се съобразили с волята на избирателите за размера на партийната субсидия", обясни премиерът. Той припомни, че е възложил на ръководството на ПГ на ГЕРБ и на финансовия министър да разговарят и с ОП, и с Воля, както с ДПС, но това не се случи.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Ревност в предложенията

"Правилно реагираха „Обединени патриоти“. Спираме дотук! Ще решаваме в понеделник на Коалиционен съвет! Ще отстоявам това, което сме казали – 1 лв. Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията“, каза още премиерът.

БСП: Фиаско за Борисов

Днешният ден е фиаско за Бойко Борисов - идеите му за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не се осъществиха, коментира междувременно от София отлагането на точката за партийните субсидии соцдепутетът и член на бюджетната комисия Румен Гечев. "Отлагането най-вероятно ще бъде безкрайно и докато върви отлагането, ще кацнат едни F-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години и българският народ ще плати 2,2 млрд. лв. Цялата пушилка беше заради впрягането на българския народ да плати 2,2 млрд. за чертежи. Това беше целия цирк, ако не сте го разбрали - вече го знаете", каза още проф. Гечев.

Премиерът: Кое е фиаско? Две години не смееха името на Слави да кажат!

„Те винаги са победители. Кое е фиаско, че две години си траеха, да не ги изяжда Слави Трифонов? Не смеят името да му кажат. Два милиона българи гласуваха за партийната субсидия да е 1 лев. Те са царе на думите, затова толкова години управлявам. Не им прави чест да коментират!“, изригна в отговор Борисов от Брюксел. И обясни: "Длъжен съм на базата на коалиционното споразумение да се съобразя с партньорите. На този съвет отново ще отстоявам това, което ние сме казали, за един лев субсидия да остане. Аз отговарям за ГЕРБ и нашата позиция е за един лев, съобразена с референдума".

ВИЖ ОЩЕ: Офертата на САЩ: 8 самолета F-16 за 2,2 млрд. лева

Относно офертата на изтребителите, Борисов заяви: „Водят се финални преговори и тъй като парите ги няма в бюджета, стигне ли се до сделка, ще ги дадем от резерва. Преговорите вървят около 2,2 милиарда“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай