Борисов: Пеевски бе моторът, свърши цялата работа за споразумението с миньорите

Среща на парламентарните групи заради "Лукойл"

Борисов: Пеевски бе моторът, свърши цялата работа за споразумението с миньорите | StandartNews.com

Делян Пеевски беше моторът. Свърши цялата работа за споразумението с миньорите. Това заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов на предизборна среща в Добрич.

"Вчера уважаемият ми приятел г-н Кирил Петков каза, че правителството се справи много добре със земеделците, миньорите. Безспорно е така. Да припомня, за да помогнем на земеделския министър България да се откаже от ангажимента си, свързан с украинското зърно, за да не му поискат оставката и да поемем ние като истински партньори това трудно решение... го взехме, 2 дни или 3 беше по-рано в парламента, за да не падне удара върху земеделския министър или правителството", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Кой се разбра с миньорите? Правителството ли? Не - миньорите не искаха да се виждат с тях. Къде се проведоха срещите? В парламента. Кой застана най-твърдо на позицията? Пеевски. Той свърши цялата работата.

Той беше моторът да се подпише споразумението с миньорите. Затова преди няколко дни ми донесе да подпиша и аз искането - да попитаме правителството справя ли се със сроковете, които подписа тогава Денков със синдикатите. Ние не трябва да лъжем никога хората", подчерта Борисов.

"Сега нещо много ги уплаши тази дерогация", коментира той и добави: "В момента със 70 стотинки ви взимат повече от джобовете".

"Разбрах, че утре ще имаме среща на парламентарните групи. За "Лукойл". Задавам следния въпрос - вече години, когато имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, поевтиня ли ви бензинът? или расте непрекъснато? С какво ни плашат? Стигаше 4 лв. по едно време", посочи той.

"Към газа всички сме единни, да няма такси - ок. Месеци наред вече нашето правителство абсолютно нищо не прави срещу "Лукойл". Петролът - същият, цените до небесата пак", заяви Борисов.

"Към "Лукойл" досега от вашите джобове са излезели 3 млрд. долара", изтъкна той.

"Тези, към които отиват, изглежда се притесниха. ГЕРБ никога не сме се интересували от сделки. Как държавата обявява, че ще удари с 60% данък някого, за да го принуждава да продава. Който и да е той", каза той по отношение на обявеното намерение за продажба на "Лукойл".

"Това правово ли е ви питам? Или каквото кажат "Промяната е правилно, за тях законът не важи", попита Борисов.

"Парламентарната ми група почва да не ме слуша", оплака се той.

"Пари в бюджета няма. Моите правителства са били два пъти на дефицит. Първото, когато удариха КТБ. За една година го преодоляхме и на следващата излязохме на излишък. При Ковид кризата бяхме на дефицит, защото НАП, вместо да събира данъци, стана разплащателна агенция", припомни Борисов.

"Сега над 3 години стоим на дефицит. И вие свикнахте с това. Това е пагубно", заяви той.

"Никога не съм взимал заем, между другото, и няма да взема в живота си", призна той.

"Господ ми е свидетел, не очаквах, че държавата може да отиде чак до там. Ние давахме по 50 лв. на месец на пенсионерите в Ковид кризата. Но тези пари ги имахме в излишък. Те не нарушаваха пенсионния модел. Промяната или Радев казваше - ще даваме 100. И ДПС казаха - ДДС-то къде е, 120. И изведнъж отидохме от 50 на 120 без да има приходи. Безумие! И безумието продължава. И това не може да кара дълго. То ще се счупи", смята той.

Да поемеш ангажимент първо да изчистиш площада там отпред, тая смрад, заръча Борисов на Красимир Николов - кандидата на партията за кмет на Добрич, по време на среща с избирателите в града.

"Първото нещо, с което ще се заема като кмет на Добрич, е да изчистим Добрич. Чистотата е здраве", обеща Николов.

"На много места в България просто не се явяват конкуренти срещу нас", това каза още Борисов. Той посети паметника на ген. Иван Колев в града. По този повод той сподели: "Преди години Валери Симеонов дойде и ми разказа част от историята, която аз не знаех, не бяхме учили. Проверих я впоследствие и взехме решение и построихме и дойдохме с гвардейци да го открием".

"Българският народ има признателността на руснаците за Руско-турската война. Не само руснаци - украинци, финландци...", подчерта Борисов и допълни: "Имали сме много слави, но и много проблеми с тях".

По думите му, темата с "Балкански поток" е патриотична тема. "Напомням на нашите критици, че руската газ минаваше през Турция и Гърция. Обикаляше напълно България. По тези стратегии на нашите съседи България оставаше само клиент. Затова ние вложихме много енергия да не ни изхвърлят от газовата карта", заяви Борисов.

"Тогава направихме най-мощната компресорна система на Балканите. 80% е ваша", изтъкна той.

"Най-големите ни критици върху построеното от нас сега слагат 20 лева на мегават час. Което прави над 2 млрд. на година. И това е 100% собственост на българите, на вас.

Не допуснах никой да вземе проценти от вас, да вземе комисионни от вас. Цялото трасе, фирмите, които го обслужват - "Булгаргаз", "Булгатрансгаз", са 100% държавни. Това е най-печелившото предприятие, правено в България, за всички времена. Ако ми посочат бизнес, който да носи печалба 3 млрд. на година...", обясни лидерът на ГЕРБ.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай