Бивши министри не знаят за плащанията по „Белене”

Бивши министри не знаят за плащанията по „Белене” | StandartNews.com

София. Делян Добрев и Асен Василев- бившите министри на икономиката и енергетиката от правителството на ГЕРБ и служебното, за пореден път отрекоха да са информирани по плащанията, които са били извършвани след спирането на проекта за АЕЦ „Белене". Двамата коментираха скандалните разкрития покрай „Белене" в сутрешния блок на бТВ.

„По времето, когато бях министър с решението на Министерски съвет и на Народното събрание спряхме проекта "Белене". Подписът под решението за спиране е мой", обясни Делян Добрев. Той уточни, че „министърът не държи ръката на директора" и бе категоричен, че проверката ще докаже дали е имало плащания след спирането на проекта.

"Аз и моите колеги никога не се разрешавали каквито и да е плащания след спирането на този проект". Целият свят разбра, че АЕЦ "Белене" е спрян, само хората от НЕК не са разбрали и са чакали някаква нарочна заповед, добави депутатът от парламентарната група на ГЕРБ.

От своя страна служебният министър по енергетиката Асен Василев също обяви, че не е запознат с плащания и най-вероятно те са станали след като той е напуснал поста си. "По време на служебния кабинет няма платежно нареждане. Няма нито един превод, нито една фактура към "Риск инженеринг", обясни Василев и напомни, че по време на служебния кабинет няма пусната фактура за АЕЦ-а в Белене.

„Никога не е имало плащания, нито съм извършвал, нито съм одобрявал плащания към Уорли Парсънс. Не съм бил и уведомяван за такива. Ако е имало бартер с тока, аз не съм бил уведомен и не е изисквано моето разрешение", добави Делян Добрев.

В разговора по темата за „Белене" участва и председателят на ЕНП Мария Капон, която се включи по телефона. Тя напомни, че прокуратурата трябва да каже дали има фактурни плащания. Подписването и осчетоводяването обаче означава, че тези плащания рано или късно ще бъдат направени, обясни Капон. "Ясно е, че тези пари са се платили някакси сами или е правен бартер. Единият министър не знае, а другият – не е стигнало до него", отговори тя по повод думите на двамата бивши енергийни министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай