Бисеров: Ще има многостранен контрол върху СРС-тата

Бисеров: Ще има многостранен контрол върху СРС-тата | StandartNews.com

София. "Когато съдията стане истински контрольор, когато има парламентарен контрол, когато органите на изпълнителната власт носят отговорност - тогава ще спрат злоупотребите със специалните разузнавателни средства." Това заяви Христо Бисеров от ДПС в сутрешния блок на бТВ.

Депутатът гостува в студиото заедно с Веселин Вучков от ГЕРБ по повод гласувания вчера на първо четене законопроект, с който се обособява Държавна агенция за технически операции (ДАТО), която заменя досегашната СДОТО, като се отделя от структурата на МВР.

Веселин Вучков от ГЕРБ заяви, че според него законът съдържа огромни пробойни. "Елиминиран е основен принцип от закона за нормативните актове - липсват каквито и да било предварителни обществени дебати.", каза той. 

Христо Бисеров посочи, че президентът публично е подкрепил законопроекта, главният прокурор също, а неправителствените организации дори оказват натиск да се разшири обхватът на промените.

"Парламентарните дебати не могат да изместят обществените дебати.", повтори Вучков. На това Бисеров отговори с покана към парламентарната група на ГЕРБ да взимат участие в парламентарните дебати. 

Основен аргумент на депутата от ГЕРБ беше, че от двете служби, които разполагат с възможности за проследяване чрез СРС - едната в ДАНС, другата в МВР - законът, гласуван вчера, се занимава само със службата в МВР и нищо не се казва за службата за технически операции в ДАНС.

Позицията на управляващите набляга на разделянето на използване и прилагане на СРС, когато става въпрос за националната и сигурност и когато става въпрос за борба с престъпността. По думите на Христо Бисеров, когато се смесят режимите, се създава лоша практика. "Приемаме, че разузнаването и контраразузнаването имат право да използват СРС. Днес режимът е един и същ, а не трябва да е един и същ. Ако не се съберат доказателства за наказателно дело, СРС-то трябва да бъде унищожено за 10 дни. Но за разузнаването и контраразузнаването не са само за конкретни престъпления, там доказателствата могат да се пазят до 10 години. Години наред това не е уредено.", обясни Бисеров.

Веселин Вучков изтъкна: "Само преди дни вие натоварихте ДАНС с огромни задължения, дори и ГДБОП мина в ДАНС." Той посочи, че в новия закон не се променя броят на лицата, които могат да искат разрешение за ползване на СРС, не се вменяват по-големи отговорности на председателите на окръжните съдилища.

Бисеров отговори: "Това, което цитирате, са предложенията на главния прокурор, които бяха наша теза през целия мандат на ГЕРБ. Между първо и второ четене ще въведем тези промени. Съдиите ще могат да се запознават с делата. Органите на изпълнителната власт ще знаят, че носят отговорност и ако не си вършат работата, като Цветан Цветанов, ги заплашва затвор, ще започнат да си вършат работата по-съвестно."

На въпрос на водещата "Ако ГДБОП има нужда да използва СРС за разследване, от къде ще поиска разрешение и техниката на ДАНС ли ще се ползва или техниката на МВР?", Бисеров отговори: "Всички знаят, че техниката на ДАНС няма необходимия капацитет да обслужва тези нужди."

Водещите върнаха лентата към предишното управление с въпроса "Защо толкова СРС-та бяха използвани при правителството на ГЕРБ?" Вучков защити партията си с думите: "Благодарение на предишното управление числата са на масата и изобщо се знае колко се следи. За първи път от 2010 г. имаме годишни доклади с цифри. Между 5 и 7 хиляди човека годишно са с разрешение да бъдат проследявани. Вие преценете това много ли е или малко." 

Това е една вечна борба между свобода и сигурност, допълни той.

Водещите попитаха как ще спре практиката да се "закачат" по няколко телефона с едно разрешение.

Христо Бисеров беше категоричен: С контрол на всички нива, включително чрез бюджета.

Директорът на новата агенция трябва да бъде предложен от министър-председателя, да бъде избран от Министерски съвет и да бъде контролиран от парламента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай